swiatwemnie.pl

Karmelowe wielkanocne koszyczki

    

Prosty, słodki wielkanocny poczęstunek.

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

ciasto francuskie 275 gramów

Ciasto francuskie zawinięte w papier do pieczenia rozwijamy i wykrawamy 14 kółeczek o średnicy 8 cm.

2. 

Wykrojone kółeczka wgniatamy do foremek na koszyczki o średnicy 6 cm. Ciasto przebijamy widelcem.

3. 

Pieczemy w temperaturze 180° przez około 15 minut. Ciasto troszkę napuchnie ale je po upieczeniu delikatnie dociśniemy na środku.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Resztę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kółeczka o średnicy 10 cm. W nich wykrawamy środkowe kółeczko o średnicy 6 cm. Wytworzony pierścień przekrawamy na połowę.

5. 

Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przy czym końce uszek koszyczków zwężamy.

6. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

masło 120 gramów  mleko skondensowane słodzone karmelowe 160 gramów

Do miękkiego masła dodajemy karmelowe zagęszczone mleko.

8. 

Ubijamy krem...

9. 

...i napełniamy nim rękaw cukierniczy.

10. 

Krem wyciskamy do koszyczków...

11. 

cukierki - pisanki

...i ozdabiamy cukierkami o kształcie jajeczek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się