Karmelowe wielkanocne koszyczki

Prosty, słodki wielkanocny poczęstunek.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,masło,mleko skondensowane słodzone karmelowe,Babeczki,Wielkanoc
Babeczki
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 275 1100 | gramów kcal | |
cukierki - pisanki | 0 ?? | kcal | |
masło | 120 881 | gramów kcal | |
mleko skondensowane słodzone karmelowe | 160 536 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
ciasto francuskie 275 gramów
Ciasto francuskie zawinięte w papier do pieczenia rozwijamy i wykrawamy 14 kółeczek o średnicy 8 cm.

2.
Wykrojone kółeczka wgniatamy do foremek na koszyczki o średnicy 6 cm. Ciasto przebijamy widelcem.

3.
Pieczemy w temperaturze 180° przez około 15 minut. Ciasto troszkę napuchnie ale je po upieczeniu delikatnie dociśniemy na środku.

4.
Resztę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kółeczka o średnicy 10 cm. W nich wykrawamy środkowe kółeczko o średnicy 6 cm. Wytworzony pierścień przekrawamy na połowę.

5.
Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przy czym końce uszek koszyczków zwężamy.

6.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

7.
masło 120 gramów • mleko skondensowane słodzone karmelowe 160 gramów
Do miękkiego masła dodajemy karmelowe zagęszczone mleko.

8.
Ubijamy krem...

9.
...i napełniamy nim rękaw cukierniczy.

10.
Krem wyciskamy do koszyczków...


Smacznego!