Karmelowe wielkanocne koszyczki
Prosty, słodki wielkanocny poczęstunek.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,masło,mleko skondensowane słodzone karmelowe,Babeczki,Wielkanoc
Babeczki
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukierki - pisanki | - | ||
masło | 120 | gramów | |
mleko skondensowane słodzone karmelowe | 160 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - |
Przepis
1.
ciasto francuskie 275 gramów
Ciasto francuskie zawinięte w papier do pieczenia rozwijamy i wykrawamy 14 kółeczek o średnicy 8 cm.
2.
Wykrojone kółeczka wgniatamy do foremek na koszyczki o średnicy 6 cm. Ciasto przebijamy widelcem.
3.
Pieczemy w temperaturze 180° przez około 15 minut. Ciasto troszkę napuchnie ale je po upieczeniu delikatnie dociśniemy na środku.
4.
Resztę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kółeczka o średnicy 10 cm. W nich wykrawamy środkowe kółeczko o średnicy 6 cm. Wytworzony pierścień przekrawamy na połowę.
5.
Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przy czym końce uszek koszyczków zwężamy.
6.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
7.
masło 120 gramów • mleko skondensowane słodzone karmelowe 160 gramów
Do miękkiego masła dodajemy karmelowe zagęszczone mleko.
8.
Ubijamy krem...
9.
...i napełniamy nim rękaw cukierniczy.
10.
Krem wyciskamy do koszyczków...
Smacznego!