swiatwemnie.pl

Karmelowe wielkanocne koszyczki

     

Prosty, słodki wielkanocny poczęstunek.

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

ciasto francuskie 275 g

Ciasto francuskie zawinięte w papier do pieczenia rozwijamy i wykrawamy 14 kółeczek o średnicy 8 cm.

2. 

Wykrojone kółeczka wgniatamy do foremek na koszyczki o średnicy 6 cm. Ciasto przebijamy widelcem.

3. 

Pieczemy w temperaturze 180° przez około 15 minut. Ciasto troszkę napuchnie ale je po upieczeniu delikatnie dociśniemy na środku.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Resztę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kółeczka o średnicy 10 cm. W nich wykrawamy środkowe kółeczko o średnicy 6 cm. Wytworzony pierścień przekrawamy na połowę.

5. 

Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przy czym końce uszek koszyczków zwężamy.

6. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

masło 120 g  mleko skondensowane słodzone karmelowe 160 g

Do miękkiego masła dodajemy karmelowe zagęszczone mleko.

8. 

Ubijamy krem...

9. 

...i napełniamy nim rękaw cukierniczy.

10. 

Krem wyciskamy do koszyczków...

11. 

cukierki - pisanki

...i ozdabiamy cukierkami o kształcie jajeczek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się