swiatwemnie.pl

Nadziewane kokosowe jajka

     

Wielkanocny smakołyk dla wszystkich na Śmigus-dyngus.

Pichcił

Ilość porcji

34

Czas przygotowania

Trudność

stredná

 

 

 
 
Cukier puder100gramów
Cukrowe posypki kolorowe
Herbatniki maślane300gramów
Kakao proszek30gramów
Masło280gramów
Orzechy laskowe34sztuk
Rodzynki50gramów
Rum50mililitrów
Wiórki kokosowe100gramów
Wiórki kokosowe

1. 

rodzynki 50 g  rum 50 ml

Rodzynki moczymy w rumie przez 24 godziny.

2. 

wiórki kokosowe 100 g  cukier puder 50 g  masło 120 g

Do miski dajemy kokos, cukier oraz pokrojone masło. Ugniatamy na miękkie ciasto.

3. 

Mieszamy z odcedzonymi rodzynkami a następnie wkładamy do lodówki.

4. 

herbatniki maślane 300 g  cukier puder 50 g  masło 160 g  kakao proszek 30 g

Herbatniki kruszymy na drobno, dodajemy cukier, miękkie masło, kakao oraz rum z rodzynek.

5. 

Ugniatamy na miękkie ciasto i wkładamy do lodówki. Po krótkim schłodzeniu formujemy 34 sztuki identycznych kuleczek. Żeby ciasto lepiej się urabiało, możemy kulki ponownie schłodzić.

6. 

orzechy laskowe 34 sztuk

Z białej kokosowej masy formujemy 34 sztuki małych jajek. Do każdego jajka wkładamy jednego orzecha laskowego.

7. 

Z każdej ciemnej kulki formujemy placek który owiniemy wokół białego jajka. Formujemy, jak łatwo się domyśleć :), jajka.

8. 

Jajka wkładamy do lodówki. Po dokładnym stężeniu łatwo je kończymy formować...

9. 

wiórki kokosowe  cukrowe posypki kolorowe

...a następnie obtaczamy w kokosie lub kolorowej cukrowej posypce.

10. 

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się