swiatwemnie.pl

Nadziewane kokosowe jajka

    

Wielkanocny smakołyk dla wszystkich na Śmigus-dyngus.

Pichcił

Ilość porcji

34

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

cukier puder100gramów
cukrowe posypki kolorowe-
herbatniki jasne300gramów
kakao proszek30gramów
masło280gramów
orzechy laskowe34sztuk
rodzynki50gramów
rum50mililitrów
wiórki kokosowe100gramów
wiórki kokosowe-

1. 

rodzynki 50 gramów  rum 50 mililitrów

Rodzynki moczymy w rumie przez 24 godziny.

2. 

wiórki kokosowe 100 gramów  cukier puder 50 gramów  masło 120 gramów

Do miski dajemy kokos, cukier oraz pokrojone masło. Ugniatamy na miękkie ciasto.

3. 

Mieszamy z odcedzonymi rodzynkami a następnie wkładamy do lodówki.

4. 

herbatniki jasne 300 gramów  cukier puder 50 gramów  masło 160 gramów  kakao proszek 30 gramów

Herbatniki kruszymy na drobno, dodajemy cukier, miękkie masło, kakao oraz rum z rodzynek.

5. 

Ugniatamy na miękkie ciasto i wkładamy do lodówki. Po krótkim schłodzeniu formujemy 34 sztuki identycznych kuleczek. Żeby ciasto lepiej się urabiało, możemy kulki ponownie schłodzić.

6. 

orzechy laskowe 34 sztuk

Z białej kokosowej masy formujemy 34 sztuki małych jajek. Do każdego jajka wkładamy jednego orzecha laskowego.

7. 

Z każdej ciemnej kulki formujemy placek który owiniemy wokół białego jajka. Formujemy, jak łatwo się domyśleć :), jajka.

8. 

Jajka wkładamy do lodówki. Po dokładnym stężeniu łatwo je kończymy formować...

9. 

wiórki kokosowe  cukrowe posypki kolorowe

...a następnie obtaczamy w kokosie lub kolorowej cukrowej posypce.

10. 

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się