Nadziewane kokosowe jajka
Wielkanocny smakołyk dla wszystkich na Śmigus-dyngus.
przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,masło,masło,herbatniki jasne,Wyroby cukiernicze,Wielkanoc
Wyroby cukiernicze
Składniki
Składniki
cukier puder | 100 | gramów | |
cukrowe posypki kolorowe | - | ||
herbatniki jasne | 300 | gramów | |
kakao proszek | 30 | gramów | |
masło | 280 | gramów | |
orzechy laskowe | 34 | sztuk | |
rodzynki | 50 | gramów | |
rum | 50 | mililitrów | |
wiórki kokosowe | 100 | gramów | |
wiórki kokosowe | - |
Przepis
2.
wiórki kokosowe 100 gramów • cukier puder 50 gramów • masło 120 gramów
Do miski dajemy kokos, cukier oraz pokrojone masło. Ugniatamy na miękkie ciasto.
3.
Mieszamy z odcedzonymi rodzynkami a następnie wkładamy do lodówki.
4.
herbatniki jasne 300 gramów • cukier puder 50 gramów • masło 160 gramów • kakao proszek 30 gramów
Herbatniki kruszymy na drobno, dodajemy cukier, miękkie masło, kakao oraz rum z rodzynek.
5.
Ugniatamy na miękkie ciasto i wkładamy do lodówki. Po krótkim schłodzeniu formujemy 34 sztuki identycznych kuleczek. Żeby ciasto lepiej się urabiało, możemy kulki ponownie schłodzić.
6.
orzechy laskowe 34 sztuk
Z białej kokosowej masy formujemy 34 sztuki małych jajek. Do każdego jajka wkładamy jednego orzecha laskowego.
7.
Z każdej ciemnej kulki formujemy placek który owiniemy wokół białego jajka. Formujemy, jak łatwo się domyśleć :), jajka.
8.
Jajka wkładamy do lodówki. Po dokładnym stężeniu łatwo je kończymy formować...
9.
wiórki kokosowe • cukrowe posypki kolorowe
...a następnie obtaczamy w kokosie lub kolorowej cukrowej posypce.
10.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!