swiatwemnie.pl

Kruche piankowe babeczki

    

Super przepis dla łasuchów na babeczki z kruchego ciasta, wypełnione dżemem i kakaowym kremem.

Pichcił

Ilość porcji

22

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. Ciasto

mąka chlebowa pszenna T750 210 gramów  cukier puder 50 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  żółtko jajka 2 sztuki  masło 105 gramów  skórka z cytryny ½ łyżeczki

Ze wszystkich składników przygotowujemy gładkie ciasto, które odłożymy na chwilę do schłodzenia.

Ciasto

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm.

3. 

Za pomocą foremki do babeczek wykrawamy ciasto i wylepiamy nim foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Foremki układamy na blasze i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut aż się zarumienią.

4. 

powidło porzeczkowe

Upieczone babeczki delikatnie wyjmujemy z foremek i do każdej babeczki dajemy troszkę dżemu.

5. Przygotowanie czekoladowego kremu

jajka kurze 1 sztuka  cukier puder 70 gramów  kakao proszek 1 łyżka

Nad parą ubijamy jajka z cukrem aż zrobi się sztywna piana. Zostawiamy na chwilę do ostygnięcia potem dodajemy kakao.

Przygotowanie czekoladowego kremu

6. 

masło 90 gramów

Miękkie masło ubijamy na pianę i stopniowo do niego dodajemy ostudzoną pianę z jajek.

7. 

Przygotowanym w ten sposób kremem czekoladowym napełniamy babeczki aż po brzegi.

8. 

Krem wyrównujemy nożem.

9. Przygotowanie piany

białko jajka 2 sztuki  cukier puder 180 gramów

Nad parą ( w wodnej kąpieli ) ubijamy białka z przesianym cukrem około 5 minut aż piana zgęstnieje.

Przygotowanie piany

10. 

Pianą z białek napełniamy rękaw cukierniczy i zdobimy babeczki.

11. 

czekolada do gotowania  orzechy laskowe rozdrobnione

Powierzchnię polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy pokruszonymi orzechami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się