Kruche piankowe babeczki

Super przepis dla łasuchów na babeczki z kruchego ciasta, wypełnione dżemem i kakaowym kremem.
przepis,fotoprzepis,masło,masło,orzechy laskowe rozdrobnione,Babeczki
Babeczki
Kategorie
Babeczki ›Składniki
Składniki
białko jajka | 2 34 | sztuki kcal | |
cukier puder | 300 1164 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 1 73 | sztuka kcal | |
czekolada do gotowania | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kakao proszek | 1 31 | łyżka kcal | |
masło | 195 1432 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 210 729 | gramów kcal | |
orzechy laskowe rozdrobnione | 0 ?? | kcal | |
powidło porzeczkowe | 0 ?? | kcal | |
skórka z cytryny | ½ 2 | łyżeczki kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1. Ciasto
mąka chlebowa pszenna T750 210 gramów • cukier puder 50 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka • żółtko jajka 2 sztuki • masło 105 gramów • skórka z cytryny ½ łyżeczki
Ze wszystkich składników przygotowujemy gładkie ciasto, które odłożymy na chwilę do schłodzenia.

2.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm.

3.
Za pomocą foremki do babeczek wykrawamy ciasto i wylepiamy nim foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Foremki układamy na blasze i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut aż się zarumienią.

4.
Upieczone babeczki delikatnie wyjmujemy z foremek i do każdej babeczki dajemy troszkę dżemu.

5. Przygotowanie czekoladowego kremu
jajka kurze 1 sztuka • cukier puder 70 gramów • kakao proszek 1 łyżka
Nad parą ubijamy jajka z cukrem aż zrobi się sztywna piana. Zostawiamy na chwilę do ostygnięcia potem dodajemy kakao.

6.
masło 90 gramów
Miękkie masło ubijamy na pianę i stopniowo do niego dodajemy ostudzoną pianę z jajek.

7.
Przygotowanym w ten sposób kremem czekoladowym napełniamy babeczki aż po brzegi.

8.
Krem wyrównujemy nożem.

9. Przygotowanie piany
białko jajka 2 sztuki • cukier puder 180 gramów
Nad parą ( w wodnej kąpieli ) ubijamy białka z przesianym cukrem około 5 minut aż piana zgęstnieje.

10.
Pianą z białek napełniamy rękaw cukierniczy i zdobimy babeczki.

11.
czekolada do gotowania • orzechy laskowe rozdrobnione
Powierzchnię polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy pokruszonymi orzechami.

Smacznego!