PRZEPISY

Bucatini z prosciutto i rukolą

Bucatini z prosciutto i rukolą

Sprawdzone połączenie „Prosciutto crudo”, „Parmigiano Reggiano” oraz rukoli z makaronem, świeżymi pomidorami, czosnkiem i oliwą z oliwek.

przepis,fotoprzepis,makaron - Bucatini,rukola,szynka wieprzowa suszona,Makarony

Makarony

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kategorie

Makarony  

 

Składniki

Składniki

czosnek3ząbki
makaron - Bucatini160gramów
oliwa2łyżki
pomidory150gramów
rukola50gramów
ser Parmezan20gramów
szynka wieprzowa suszona40gramów
sól3łyżeczki
woda3litry

 

Przepis

1. 

makaron - Bucatini 160 gramów  sól 3 łyżeczki  woda 3 litry

W słonej wodzie gotujemy makaron według zaleceń producenta.

2. 

pomidory 150 gramów

Pomidory wkładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą.

3. 

Po minucie wlewamy zimną wodę, żeby troszkę przestygły i dały się obrać.

4. 

Zaczynając od miejsca gdzie był ogonek, nacinamy i ściągamy skórkę.

5. 

Miąższ kroimy na drobno.

6. 

oliwa 2 łyżki  czosnek 3 ząbki

Czosnek delikatnie smażymy na oleju.

7. 

Dodajemy pokrojone pomidory ...

8. 

... i redukujemy.

9. 

Dodajemy ugotowany makaron i troszkę słonej wody po nim.

10. 

ser Parmezan 20 gramów

Dodajemy starty ser, mieszamy i chwilkę razem gotujemy.

11. 

szynka wieprzowa suszona 40 gramów

Gdy sos ponownie zgęstnieje, dodajemy pokrojoną szynkę.

12. 

Razem mieszamy i odstawiamy by troszkę przestygło.

13. 

rukola 50 gramów

Serwujemy z rukolą.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie