Malinowe muffiny z migdałami
Puszyste muffiny o wspaniałym smaku ogrodowych malin.
przepis,fotoprzepis,migdały mielone,migdały płatki,maliny,Muffiny
Muffiny
Składniki
Składniki
cukier puder | 120 | gramów | |
cukier puder | 0 | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
maliny | 200 | gramów | |
migdały mielone | 100 | gramów | |
migdały płatki | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 220 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 1.5 | łyżeczki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 220 gramów • cukier puder 120 gramów • migdały mielone 100 gramów • proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.
2.
mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka
Wlewamy mleko, olej i dodajemy jajko.
3.
maliny 200 gramów • cukier puder
Mieszamy. Maliny myjemy, odstawiamy do odcieczenia i delikatnie posypujemy cukrem.
4.
Za pomocą łyżki do lodów kładziemy ciasto, zawsze jedną łyżkę, do papierowych koszyczków włożonych do formy na muffiny.
5.
Część malin układamy na cieście...
6.
...a na nie rozdzielamy resztę ciasta.
8.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.
9.
Za pomocą wykałaczki, którą wbijamy do muffiny, sprawdzamy czy są upieczone. Po wyciągnięciu wykałaczka miałaby być sucha, jeśli przypadkiem nie nabijemy się na malinę :)
Smacznego!