swiatwemnie.pl

Malinowe muffiny z migdałami

    

Puszyste muffiny o wspaniałym smaku ogrodowych malin.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 220 gramów  cukier puder 120 gramów  migdały mielone 100 gramów  proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2. 

mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów  olej słonecznikowy 100 mililitrów  jajka kurze 1 sztuka

Wlewamy mleko, olej i dodajemy jajko.

3. 

maliny 200 gramów  cukier puder

Mieszamy. Maliny myjemy, odstawiamy do odcieczenia i delikatnie posypujemy cukrem.

4. 

Za pomocą łyżki do lodów kładziemy ciasto, zawsze jedną łyżkę, do papierowych koszyczków włożonych do formy na muffiny.

5. 

Część malin układamy na cieście...

6. 

...a na nie rozdzielamy resztę ciasta.

7. 

migdały płatki

Dokładamy resztę malin i posypujemy płatkami migdałów.

8. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

Za pomocą wykałaczki, którą wbijamy do muffiny, sprawdzamy czy są upieczone. Po wyciągnięciu wykałaczka miałaby być sucha, jeśli przypadkiem nie nabijemy się na malinę :)

10. 

cukier puder

Muffiny wyciągamy z formy i posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się