PRZEPISY

Babciny kołacz

Babciny kołacz

Przepis na soczysty biszkoptowy kołacz z twarogowym, powidłowym i budyniowym nadzieniem.

przepis,fotoprzepis,budyń czekoladowy - proszek,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,powidło wiśniowe,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
budyń czekoladowy - proszek40gramów
cukier cynamonowy12gramów
cukier kryształ6łyżek
cukier kryształ240gramów
cukier waniliowy24gramów
kakao proszek1.5łyżki
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550300gramów
olej słonecznikowy100mililitrów
powidło wiśniowe200gramów
proszek do pieczenia12gramów
skrobia kukurydziana1łyżka
sól1szczypta
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu250gramów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. Budyniowe nadzienie

budyń czekoladowy - proszek 40 gramów  mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  cukier kryształ 6 łyżek

W odrobinie zimnego mleka wymieszamy budyń z cukrem i wlejemy do reszty gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń.

2. Twarogowe nadzienie

twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów  cukier waniliowy 24 gramów  skrobia kukurydziana 1 łyżka

Twaróg mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią.

3. Powidłowe nadzienie

powidło wiśniowe 200 gramów  cukier cynamonowy 12 gramów

Wiśniowy dżem wymieszamy z cukrem cynamonowym.

4. Przygotowanie ciasta

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 240 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  proszek do pieczenia 12 gramów  olej słonecznikowy 100 mililitrów

Żółtka mieszamy z cukrem, stopniowo dodajemy olej, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

5. 

białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gęstą pianę ostrożnie wmieszamy do mieszanki z żółtek.

6. 

kakao proszek 1.5 łyżki

Jedną trzecią ciasta odlewamy, dodajemy do niej kakao i mieszamy.

7. 

Białą część ciasta rozlejemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżeczką układamy na przemian wszystkie trzy nadzienia.

8. 

Kakaową część ciasta wylewamy do kształtu kratki na wierzch kołacza.

9. 

Pieczemy w temperaturze 180°C około 20 - 30 minut. Przebijając wykałaczką określamy czy ciasto jest upieczone albo nie ( jak końcówka wykałaczki jest lepka, ciasto nie jest upieczone).

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie