PRZEPISY

Babciny kołacz

Babciny kołacz

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Przepis na soczysty biszkoptowy kołacz z twarogowym, powidłowym i budyniowym nadzieniem.

przepis,fotoprzepis,budyń czekoladowy - proszek,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,powidło wiśniowe,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
budyń czekoladowy - proszek40gramów
cukier cynamonowy12gramów
cukier kryształ6łyżek
cukier kryształ240gramów
cukier waniliowy24gramów
kakao proszek1.5łyżki
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550300gramów
olej słonecznikowy100mililitrów
powidło wiśniowe200gramów
proszek do pieczenia12gramów
skrobia kukurydziana1łyżka
sól1szczypta
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu250gramów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. Budyniowe nadzienie

budyń czekoladowy - proszek 40 gramów  mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  cukier kryształ 6 łyżek

W odrobinie zimnego mleka wymieszamy budyń z cukrem i wlejemy do reszty gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń.

W odrobinie zimnego mleka wymieszamy budyń z...

2. Twarogowe nadzienie

twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów  cukier waniliowy 24 gramów  skrobia kukurydziana 1 łyżka

Twaróg mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią.

Twaróg mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i...

3. Powidłowe nadzienie

powidło wiśniowe 200 gramów  cukier cynamonowy 12 gramów

Wiśniowy dżem wymieszamy z cukrem cynamonowym.

4. Przygotowanie ciasta

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 240 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  proszek do pieczenia 12 gramów  olej słonecznikowy 100 mililitrów

Żółtka mieszamy z cukrem, stopniowo dodajemy olej, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Żółtka mieszamy z cukrem, stopniowo dodajemy...

5. 

białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gęstą pianę ostrożnie wmieszamy do mieszanki z żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gęstą pianę...

6. 

kakao proszek 1.5 łyżki

Jedną trzecią ciasta odlewamy, dodajemy do niej kakao i mieszamy.

Jedną trzecią ciasta odlewamy, dodajemy do niej...

7. 

Białą część ciasta rozlejemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżeczką układamy na przemian wszystkie trzy nadzienia.

Białą część ciasta rozlejemy na blachę...

8. 

Kakaową część ciasta wylewamy do kształtu kratki na wierzch kołacza.

Kakaową część ciasta wylewamy do kształtu...

9. 

Pieczemy w temperaturze 180°C około 20 - 30 minut. Przebijając wykałaczką określamy czy ciasto jest upieczone albo nie ( jak końcówka wykałaczki jest lepka, ciasto nie jest upieczone).

Pieczemy w temperaturze 180°C około 20 - 30...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się