swiatwemnie.pl

Babciny kołacz

Przepis na soczysty biszkoptowy kołacz z twarogowym, powidłowym i budyniowym nadzieniem.

 

Ilość porcji: 20

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Budyniowe nadzienie

budyń czekoladowy - proszek 40 g  mleko półtłuste 1,5% 400 ml  cukier kryształ 6 łyżek

W odrobinie zimnego mleka wymieszamy budyń z cukrem i wlejemy do reszty gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń.

Budyniowe nadzienie

2. Twarogowe nadzienie

twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 g  cukier waniliowy 24 g  skrobia kukurydziana 1 łyżka

Twaróg mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią.

Twarogowe nadzienie

3. Powidłowe nadzienie

dżem wiśniowy 200 g  cukier cynamonowy 12 g

Wiśniowy dżem wymieszamy z cukrem cynamonowym.

4. Przygotowanie ciasta

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 240 g  mleko półtłuste 1,5% 100 ml  mąka luksusowa pszenna T550 300 g  proszek do pieczenia 12 g  olej słonecznikowy 100 ml

Żółtka mieszamy z cukrem, stopniowo dodajemy olej, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie ciasta

5. 

białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gęstą pianę ostrożnie wmieszamy do mieszanki z żółtek.

6. 

kakao proszek 1.5 łyżki

Jedną trzecią ciasta odlewamy, dodajemy do niej kakao i mieszamy.

7. 

Białą część ciasta rozlejemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżeczką układamy na przemian wszystkie trzy nadzienia.

8. 

Kakaową część ciasta wylewamy do kształtu kratki na wierzch kołacza.

9. 

Pieczemy w temperaturze 180°C około 20 - 30 minut. Przebijając wykałaczką określamy czy ciasto jest upieczone albo nie ( jak końcówka wykałaczki jest lepka, ciasto nie jest upieczone).

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się