Herbatniki z orzechami i siemieniem lnianym
Proste słodkie herbatniki, które dzięki orzechom włoskim, siemieniu lnianemu i nasionom sezamu są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,ziarna sezamu,siemię lniane,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 | gramów | |
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 115 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 85 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 210 | gramów | |
siemię lniane | 30 | gramów | |
soda oczyszczona | 2 | łyżeczki | |
sól | - | ||
waniliowy aromat | 1 | łyżeczka | |
ziarna sezamu | 50 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
masło 115 gramów • cukier puder 100 gramów • cukier kryształ 80 gramów • jajka kurze 2 sztuki • waniliowy aromat 1 łyżeczka
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W misce mieszamy masło z cukrem pudrem i kryształowym cukrem, dodajemy jajka i aromat waniliowy. Wszystko razem mieszamy.
2. Przygotowanie suchej masy
mąka chlebowa pszenna T750 210 gramów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów • soda oczyszczona 2 łyżeczki • sól • ziarna sezamu 50 gramów • siemię lniane 30 gramów
W drugiej misce mieszamy mąkę z waniliowym budyniem, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Dodajemy zmielone nasiona sezamu i siemię lniane.
3. Dodajemy orzechy
mielone orzechy włoskie 85 gramów
Mączną masę dodajemy do miski z wymieszanym masłem, dodajemy nasiekane włoskie orzechy.
4. Pieczemy
Na blachę z papierem do pieczenia łyżką nabieramy ciasto i w około 3 cm odstępie kładziemy kopczyki. Pieczemy 10 minut. Herbatniki zwiększą swój rozmiar.
Smacznego!