swiatwemnie.pl

Herbatniki z orzechami i siemieniem lnianym

Proste słodkie herbatniki, które dzięki orzechom włoskim, siemieniu lnianemu i nasionom sezamu są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik.

 

Ilość porcji: 24

Czas przygotowania: 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

masło 115 g  cukier puder 100 g  cukier kryształ 80 g  jajka kurze 2 sztuki  waniliowy aromat 1 łyżeczka

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W misce mieszamy masło z cukrem pudrem i kryształowym cukrem, dodajemy jajka i aromat waniliowy. Wszystko razem mieszamy.

Przygotowanie ciasta

2. Przygotowanie suchej masy

mąka chlebowa pszenna T750 210 g  budyń waniliowy w proszku 40 g  soda oczyszczona 2 łyżeczki  sól  ziarna sezamu 50 g  siemię lniane 30 g

W drugiej misce mieszamy mąkę z waniliowym budyniem, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Dodajemy zmielone nasiona sezamu i siemię lniane.

Przygotowanie suchej masy

3. Dodajemy orzechy

mielone orzechy włoskie 85 g

Mączną masę dodajemy do miski z wymieszanym masłem, dodajemy nasiekane włoskie orzechy.

Dodajemy orzechy

4. Pieczemy

Na blachę z papierem do pieczenia łyżką nabieramy ciasto i w około 3 cm odstępie kładziemy kopczyki. Pieczemy 10 minut. Herbatniki zwiększą swój rozmiar.

Pieczemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się