swiatwemnie.pl

Gulasz z boczniaków

Gulasz z boczniaków

    

Zdrowy obiad z boczniaków ostrygowatych. Podajemy z makaronem albo z kluskami - haluszkami.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:  Dania wegetariańskie  

 

1. 

zielona cebulka 100 gramów  oliwa 4 łyżki

Cebulę obieramy i kroimy na kółeczka. Możemy użyć też klasyczną żółtą cebulę. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilę ją smażymy.

2. 

boczniak ostrygowaty 800 gramów

Boczniaki myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.

3. 

sól 2 łyżeczki  kminek 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  woda 400 mililitrów

Pokrojone boczniaki dodajemy do cebuli i dusimy. Dodajemy sól, kminek i mieloną czerwoną paprykę, mieszamy. Zalewamy wodą i pod przykryciem dusimy 20 minut.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  słodka śmietana do gotowania 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  Kluski haluszki przepis

W mleku wymieszamy śmietanę i mąkę, dolewamy do boczniaków i doprowadzamy do wrzenia.

Smacznego!

Kluski haluszki przepis-
boczniak ostrygowaty800gramów
kminek1łyżeczka
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
oliwa4łyżki
sól2łyżeczki
słodka śmietana do gotowania200mililitrów
woda400mililitrów
zielona cebulka100gramów

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się