swiatwemnie.pl

Cynamonowe precelki

Kruche chrupiące precelki na świąteczny stół.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 g  masło 60 g  cukier trzcinowy 30 g  cynamon mielony 1 łyżeczka  żółtko jajka 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy żółtko i pokrojone masło, dosypujemy cynamon.

2. 

Wyrabiamy ciasto, zapakowujemy do foli spożywczej i wkładamy na godzinę do lodówki.

3. 

Ciasto wyciągamy z lodówki i wytwarzamy z niego walec długości do 15 cm. Ten kroimy na 1 cm płaty. Z każdego płatka formujemy około 25 cm wałeczek.

4. 

Formujemy precelek i przekładamy go na blachę wyłożoną papierem (folią) do pieczenia.

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Precelki ostrożnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

6. 

cukier trzcinowy  cynamon mielony

Posypujemy cukrem i cynamonem.

7. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się