PRZEPISY

Cynamonowe precelki

Cynamonowe precelki

Kruche chrupiące precelki na świąteczny stół.

przepis,fotoprzepis,cynamon mielony,cynamon mielony,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier trzcinowy30gramów
cukier trzcinowy-
cynamon mielony1łyżeczka
cynamon mielony-
jajka kurze1sztuka
masło60gramów
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  masło 60 gramów  cukier trzcinowy 30 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  żółtko jajka 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy żółtko i pokrojone masło, dosypujemy cynamon.

2. 

Wyrabiamy ciasto, zapakowujemy do foli spożywczej i wkładamy na godzinę do lodówki.

3. 

Ciasto wyciągamy z lodówki i wytwarzamy z niego walec długości do 15 cm. Ten kroimy na 1 cm płaty. Z każdego płatka formujemy około 25 cm wałeczek.

4. 

Formujemy precelek i przekładamy go na blachę wyłożoną papierem (folią) do pieczenia.

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Precelki ostrożnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

6. 

cukier trzcinowy  cynamon mielony

Posypujemy cukrem i cynamonem.

7. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie