Filety rybne pod serową pierzynką
Smaczna lekka kolacja.
przepis,fotoprzepis,filety rybne,serek wiejski,ser Ementaler,Ryby
Ryby
Kategorie
Ryby
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 120 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
filety rybne | 400 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
masło | 50 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
nać pietruszki | 25 | gramów | |
ser Ementaler | 100 | gramów | |
serek wiejski | 150 | gramów | |
sól | - | ||
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
filety rybne 400 gramów • sól • masło 50 gramów
Filety rozmrażamy, solimy i układamy w brytffanie w której wcześniej na dnie poukładaliśmy pokrojone masło.

2.
biała podłużna bułka 120 gramów • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • serek wiejski 150 gramów • nać pietruszki 25 gramów • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Białą podłużną bułkę kroimy i zalewamy mlekiem. Dodajemy jajka, świeży ser, nakrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz. Mieszamy i odkładamy na 10 minut.


4.
Nadzienie warstwujemy na kształt kopczyków na filetach.

5.
Brytfannę zamykamy i w rozgrzanym piekarniku w 200°C pieczemy 35-40 minut.

6.
Według kopczyków rozkrawamy na porcje. Podajemy ze świeżymi warzywami, ewentualnie z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!