Rybie chipsy
Drobne, chrupiące kawałki ryb. Podajemy z ziemniaczanym puree i smażoną cebulką.
przepis,fotoprzepis,filety rybne,Ryby,Bezlaktozowe
Ryby
Składniki
Składniki
cebula suszona | 2 | łyżki | |
cytryna | 1 | sztuka | |
filety rybne | 600 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 60 | gramów | |
mąka kukurydziana (polenta) | 60 | gramów | |
oliwa | 1 | łyżka | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów • mąka kukurydziana (polenta) 60 gramów • sól 1 łyżeczka • cebula suszona 2 łyżki
Obydwie mąki mieszamy z solą i suszoną cebulą.
2.
filety rybne 600 gramów
Filety rybne rozmrażamy i ostrożnie je rozbieramy na kawałki. Możemy użyć inną rybę, najlepiej bez ości, którą pokroimy.
3.
Filety delikatnie mieszamy z przygotowaną mieszanką.
4.
oliwa 1 łyżka • cytryna 1 sztuka
Patelnię do grillowania smarujemy olejem, rozgrzewamy ją i kawałki ryb szybko, ostrożnie mieszając, smażymy. Odstawiamy z ognia i ryby polewamy sokiem z cytryny.
Smacznego!