swiatwemnie.pl

Wieprzowa rolada z cukinią

     

Podajemy z lekkim ziemniaczanym puree.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

Udo wieprzowe600gramów
cebula150gramów
cukinia400gramów
czarny pieprz mielony½
czosnek4ząbki
mielona czerwona papryka1.5łyżeczki
oliwa80mililitrów
ser Gouda80gramów
sól1łyżeczka
woda150mililitrów

1. 

cukinia 400 gramów

Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy ją na małe kostki.

2. 

oliwa 30 mililitrów  cebula 150 gramów

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim na drobno pokrojoną i obraną cebulę. Wkładamy cukinię, mieszamy, solimy i pod pokrywką dusimy 10 minut. Często mieszamy.

3. 

czosnek 2 ząbki

Do gotowej cukinii dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

4. 

Udo wieprzowe 600 gramów

Grubsze, większe, płaty z wieprzowego uda wyklepujemy na cienko.

5. 

sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½

Mięso rozkładamy na desce tak aby się brzegi pokrywały. Posypujemy je papryką, pieprzem i solą.

6. 

ser Gouda 80 gramów

Pod mięso wkładamy kuchenną nić w równomiernych, około 5 cm odstępach. Na mięsie kładziemy warstwę startego sera a na ser kładziemy ostudzoną cukinię.

7. 

Brzegi mięsa jak najmocniej dociskamy do siebie i ściskamy przygotowaną nicią.

8. 

woda 150 mililitrów  oliwa 50 mililitrów  mielona czerwona papryka ½ łyżeczki  czosnek 2 ząbki

Gotową roladę przekładamy do głębokiej brytfanny. Podlewamy wodą i oliwą z oliwek. Wierzch smarujemy papryką i przeciśniętym czosnkiem. Brytfannę przykrywamy i pieczemy w 170-180°C 1 godzinę.

9. 

Upieczoną roladę lekko ostudzamy i kroimy ostrym nożem na plasterki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się