swiatwemnie.pl

Dyniowe ciasto z kratką

    

Chrupiący smakołyk z maślanego ciasta, pełen smacznego dyniowego nadzienia i dyniowych pestek.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Kategorie:    

 

1. 

dynia hokkaido 1200 gramów

Dynię myjemy, przekrawamy na połowę i wyciągamy nasionka.

2. 

Dynię kroimy na ósemki i pieczemy w piekarniku do miękkości.

3. 

yżeczką ze skórki ściągamy miąższ.

4. 

jajka kurze 2 sztuki  cukier kryształ 75 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów  skrobia kukurydziana 30 gramów

Miąższ wkładamy do miski, dodajemy jajka, cukier, śmietanę i skrobię kukurydzianą. Blenderem miksujemy na gładko.

5. 

pestki dyni łuskane 50 gramów

Dodajemy niesolone dyniowe pestki łuskane.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  cukier puder 80 gramów  masło 120 gramów  jajka kurze 1 sztuka  proszek do pieczenia ½ łyżeczki

Z mąki, cukru, masła, jajka i odrobiny proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto. Na chwilę odkładamy w chłodne miejsce.

7. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy je na cienkie paski. Na posypanej mąką pomocnej deseczce (20x30 cm) układamy paski na kształt kratki.

8. 

Ciasto ponownie mieszamy, wkładamy do blachy (20x30 cm). Na blasze ciasto równomiernie rozwałkowujemy i rozciągamy aż po górny brzeg. Brzegi wyrównujemy ozdabiając je.

9. 

Na ciasto nalewamy dyniowe nadzienie...

10. 

... i przekładamy paski.

11. 

Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°.

12. 

Potem folię usuwamy i 10-15 minut dopiekamy. Ciasto dobrze wystudzamy i kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się