Dyniowe ciasto z kratką
![Dyniowe ciasto z kratką](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001355/img_pl_4x3/dyniowe-ciasto-z-kratka_00180.jpg)
Chrupiący smakołyk z maślanego ciasta, pełen smacznego dyniowego nadzienia i dyniowych pestek.
przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,pestki dyni łuskane,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 75 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
dynia hokkaido | 1200 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
masło | 120 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
pestki dyni łuskane | 50 | gramów | |
proszek do pieczenia | ½ | łyżeczki | |
skrobia kukurydziana | 30 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 | mililitrów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001355/small/IMG_8951.jpg)
2.
Dynię kroimy na ósemki i pieczemy w piekarniku do miękkości.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001355/small/IMG_8945.jpg)
3.
Łyżeczką ze skórki ściągamy miąższ.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001355/small/IMG_8947.jpg)
4.
jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ 75 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów • skrobia kukurydziana 30 gramów
Miąższ wkładamy do miski, dodajemy jajka, cukier, śmietanę i skrobię kukurydzianą. Blenderem miksujemy na gładko.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001355/small/IMG_8948.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001355/small/IMG_8949.jpg)
6.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • cukier puder 80 gramów • masło 120 gramów • jajka kurze 1 sztuka • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Z mąki, cukru, masła, jajka i odrobiny proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto. Na chwilę odkładamy w chłodne miejsce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001355/small/IMG_8953.jpg)
7.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy je na cienkie paski. Na posypanej mąką pomocnej deseczce (20x30 cm) układamy paski na kształt kratki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001355/small/IMG_8954.jpg)
8.
Ciasto ponownie mieszamy, wkładamy do blachy (20x30 cm). Na blasze ciasto równomiernie rozwałkowujemy i rozciągamy aż po górny brzeg. Brzegi wyrównujemy ozdabiając je.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001355/small/IMG_8957.jpg)
9.
Na ciasto nalewamy dyniowe nadzienie...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001355/small/IMG_8958.jpg)
10.
... i przekładamy paski.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001355/small/IMG_8959.jpg)
11.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001355/small/IMG_8961.jpg)
12.
Potem folię usuwamy i 10-15 minut dopiekamy. Ciasto dobrze wystudzamy i kroimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001355/small/IMG_8967.jpg)
Smacznego!