PRZEPISY

Dyniowe ciasto z kratką

Dyniowe ciasto z kratką

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Chrupiący smakołyk z maślanego ciasta, pełen smacznego dyniowego nadzienia i dyniowych pestek.

przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,pestki dyni łuskane,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

cukier kryształ

75

302

gramów

kcal

cukier puder

80

311

gramów

kcal

dynia hokkaido

1200

480

gramów

kcal

jajka kurze

3

264

sztuki

kcal

masło

120

881

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

200

694

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

pestki dyni łuskane

50

280

gramów

kcal

proszek do pieczenia

½

2

łyżeczki

kcal

skrobia kukurydziana

30

109

gramów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

100

311

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

dynia hokkaido 1200 gramów

Dynię myjemy, przekrawamy na połowę i wyciągamy nasionka.

Dynię myjemy, przekrawamy na połowę i...

2. 

Dynię kroimy na ósemki i pieczemy w piekarniku do miękkości.

Dynię kroimy na ósemki i pieczemy w piekarniku...

3. 

Łyżeczką ze skórki ściągamy miąższ.

Łyżeczką ze skórki ściągamy miąższ....

4. 

jajka kurze 2 sztuki  cukier kryształ 75 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów  skrobia kukurydziana 30 gramów

Miąższ wkładamy do miski, dodajemy jajka, cukier, śmietanę i skrobię kukurydzianą. Blenderem miksujemy na gładko.

Miąższ wkładamy do miski, dodajemy jajka,...

5. 

pestki dyni łuskane 50 gramów

Dodajemy niesolone dyniowe pestki łuskane.

Dodajemy niesolone dyniowe pestki łuskane....

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  cukier puder 80 gramów  masło 120 gramów  jajka kurze 1 sztuka  proszek do pieczenia ½ łyżeczki

Z mąki, cukru, masła, jajka i odrobiny proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto. Na chwilę odkładamy w chłodne miejsce.

Z mąki, cukru, masła, jajka i odrobiny proszku...

7. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy je na cienkie paski. Na posypanej mąką pomocnej deseczce (20x30 cm) układamy paski na kształt kratki.

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką...

8. 

Ciasto ponownie mieszamy, wkładamy do blachy (20x30 cm). Na blasze ciasto równomiernie rozwałkowujemy i rozciągamy aż po górny brzeg. Brzegi wyrównujemy ozdabiając je.

Ciasto ponownie mieszamy, wkładamy do blachy...

9. 

Na ciasto nalewamy dyniowe nadzienie...

Na ciasto nalewamy dyniowe nadzienie......

10. 

... i przekładamy paski.

... i przekładamy paski....

11. 

Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°.

Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy...

12. 

Potem folię usuwamy i 10-15 minut dopiekamy. Ciasto dobrze wystudzamy i kroimy.

Potem folię usuwamy i 10-15 minut dopiekamy....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się