Babka z twarogowym nadzieniem
![Babka z twarogowym nadzieniem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000845/img_pl_4x3/babka-z-twarogowym-nadzieniem_00180.jpg)
Dwukolorowa, różnorodna w smaku i delikatna babka.
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,Babki
Babki
Kategorie
Babki
Składniki
Składniki
biała czekolada | - | ||
budyń waniliowy w proszku | 20 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
cukier waniliowy | 30 | gramów | |
dżem żurawinowy | 50 | gramów | |
kakao proszek | 2 | łyżeczki | |
masło | 100 | gramów | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
mleko półtłuste 1,5% | 3 | łyżki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | 12 | gramów | |
suszone borówki brusznice | 2 | łyżki | |
twaróg mielony | 250 | gramów | |
woda | 2 | łyżki |
Przepis
1. Twarogowe nadzienie
twaróg mielony 250 gramów • cukier waniliowy 30 gramów • budyń waniliowy w proszku 20 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • dżem żurawinowy 50 gramów • woda 2 łyżki
Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem w proszku i mlekiem. Dżem mieszamy z wodą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000845/small/IMG_1369w.jpg)
2. Białe ciasto
mąka tortowa pszenna T450 100 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • proszek do pieczenia 12 gramów • cukier puder 80 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • masło 100 gramów
Trzy rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy mleko i roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto z którego odkładamy 1/3.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000845/small/IMG_1370w.jpg)
3. Ciemne ciasto
kakao proszek 2 łyżeczki • mleko półtłuste 1,5% 3 łyżki
Do 1/3 części odłożonego ciasta dodajemy kakao i mleko.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000845/small/IMG_1371w.jpg)
4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Do natłuszczonej i posypanej mąką formy wlewamy połowę białego ciasta i wyrównujemy jego powierzchnię za pomocą łyżki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000845/small/IMG_1372.wjpg.jpg)
5.
Jak najbardziej równomiernie rozkładamy na białym cieście połowę ciasta ciemnego. Następnie na ciemnym cieście równomiernie rozprowadzamy dżem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000845/small/IMG_1374w.jpg)
6.
Wlewamy rzadkie twarogowe nadzienie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000845/small/IMG_1375w.jpg)
7.
Na twarogu rozprowadzamy drugą połowę ciemnego ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000845/small/IMG_1376w.jpg)
8.
Ostatnią warstwę tworzy druga połowa białego ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000845/small/IMG_1377w.jpg)
9.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik a babkę pozostawiamy jeszcze w nim przez 10 minut, aby się dopiekła.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000845/small/IMG_1384w.jpg)
10.
Babkę wyjmujemy z formy dopiero po dokładnym wystygnięciu, około po 90 minutach od upieczenia. Twaróg gęstnieje dopiero po ostudzeniu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000845/small/IMG_1398w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000845/small/IMG_1401w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000845/small/IMG_1402w.jpg)
Smacznego!