PRZEPISY

Delikatny twarogowy tort

Delikatny twarogowy tort

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Prosty, stosunkowo szybki tort w kształcie serca ze świeżym smakiem delikatnego twarogu. W ciągu dwóch godzin od rozpoczęcia przygotowań będzie stał na uroczystym stole.

przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,owoce z kompotu,sok z kompotu,Torty,Walentynki

Torty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

4

68

sztuki

kcal

bita śmietana

0

??

kcal

cukier puder

200

776

gramów

kcal

cukier waniliowy

1

19

łyżeczka

kcal

kakao proszek

1

31

łyżka

kcal

masło

0

??

kcal

mleko półtłuste 1,5%

200

96

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

100

356

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

owoce z kompotu

150

90

gramów

kcal

proszek do pieczenia

1

4

łyżeczka

kcal

sok z kompotu

150

87

mililitrów

kcal

twaróg mielony

500

595

gramów

kcal

woda

4

0

łyżki

kcal

żelatyna spożywcza

2

36

łyżeczki

kcal

żelatyna spożywcza

20

71

gramów

kcal

żółtko jajka

4

228

sztuki

kcal

 

Przepis

1. Spód

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 100 gramów  cukier waniliowy 1 łyżeczka

Włączamy piekarnik i podgrzewamy go. Żółtka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.

Włączamy piekarnik i podgrzewamy go. Żółtka...

2. 

białko jajka 4 sztuki  kakao proszek 1 łyżka  woda 4 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Z białek ubijamy gęstą pianę. Do żółtek dodajemy kakao i wodę. Potem dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ...

Z białek ubijamy gęstą pianę. Do żółtek...

3. 

... na koniec dodajemy pianę z białek.

... na koniec dodajemy pianę z białek....

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy do wysmarowanej i mąką posypanej formy.

Ciasto wylewamy do wysmarowanej i mąką posypanej...

5. 

Pieczemy na średnim stopniu w piekarniku przez 20 minut. Potem spód zostawiamy 10 minut w formie do wystudzenia, przewracamy go i przekrawamy na połowę.

Pieczemy na średnim stopniu w piekarniku przez 20...

6. Twarogowe nadzienie

żelatyna spożywcza 20 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Podczas pieczenia spodu przygotowujemy sobie nadzienie. Żelatynę rozpuszczamy w mleku lekko podgrzewając. Przy podgrzewaniu wkładamy palec i sprawdzamy temperaturę - nie może nas parzyć.

Podczas pieczenia spodu przygotowujemy sobie...

7. 

twaróg mielony 500 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  cukier puder 100 gramów

Twaróg mieszamy z mlekiem i cukrem. Kilka łyżek rozmieszanego twarogu wkładamy do roztopionej żelatyny i mieszamy. Następnie żelatynę z twarogiem wlewamy z powrotem do reszty twarogu i mieszamy. Nadzienie wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Musi delikatnie, ale nie całkowicie stężeć. Od czasu do czasu je mieszamy.

Twaróg mieszamy z mlekiem i cukrem. Kilka łyżek...

8. Tort łączymy i ozdabiamy

Nadzienie warstwujemy na połowę sercowego spodu, ostrożnie rozsmarowujemy ...

Nadzienie warstwujemy na połowę sercowego spodu,...

9. 

... i przykrywamy drugą połową spodu.

... i przykrywamy drugą połową spodu....

10. 

owoce z kompotu 150 gramów  sok z kompotu 150 mililitrów  żelatyna spożywcza 2 łyżeczki

Owoce z kompotu odcedzamy i układamy na torcie. W ciepłym kompotowym soku rozpuszczamy żelatynę i polewamy nią poukładane owoce. Tort wkładamy do lodówki na 30 minut do stężenia, albo jeśli nie ponagla nas czas to na dłużej.

Owoce z kompotu odcedzamy i układamy na torcie. W...

11. 

bita śmietana

Przed podawaniem ozdabiamy bitą śmietaną.

Przed podawaniem ozdabiamy bitą śmietaną....

12. 

Możemy podawać ... naprawdę mniam :)

Możemy podawać ... naprawdę mniam :)...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się