Bardzo prosty przepis na zdrową i orzeźwiającą śródziemnomorską sałatkę z oliwami i serem feta. Jest to przepis w sam raz dla zupełnego, kuchennego amatora.
Smaczna ćwikłowa raita (Beetroot raita, Chukander) jest ulubionym dodatkiem do pikantnych indyjskich dań. Ma delikatny słodko-kwaśny smak i nadaje się też jako osobne danie na dietetyczną kolację.
Tamatar Raita (Pomidorowa Raita) to smaczna sałatka chętnie podawana z prawie wszystkimi słonymi wegetariańskimi daniami. Jej przygotowanie jest szybkie i łatwe.
Bardzo smaczna kapuściana sałatka, ulubiona nie tylko w azjatyckiej kuchni. Możemy podawać do prawie wszystkich słonych głównych dań niewegetariańskiej ale i wegetariańskiej kuchni.
Tzatziki to ulubiony grecki dip, albo również surówka. Często podaje się jako przystawkę, ale i jako dodatek do greckich dań na przykład do souvlaki albo gyrosa.
Dzięki dużej zawartości chrzanu bardzo ostra i pikantna surówka pełna produktów prozdrowotnych. Nadająca się jako dodatek do potraw zwłaszcza w okresach grypy.
Doskonała sałatka w sam raz jako dodatek do mięs. Jako samodzielne danie może być, bez dodania sosu tatarskiego, zdrową kolacją dla wszystkich na diecie.