Udka z kurczaka na cebuli z cukinią

Lekki dietetyczny obiad.
przepis,fotoprzepis,ćwiartki z kurczaka,cukinia,Kurczak,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
cebula | 300 132 | gramów kcal | |
cukinia | 700 126 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 0 ?? | kcal | |
oliwa | 25 220 | mililitrów kcal | |
przyprawa do grilla | 1 14 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal | |
ćwiartki z kurczaka | 700 1519 | gramów kcal |
Przepis
1.
ćwiartki z kurczaka 700 gramów • sól • mielona czerwona papryka • oliwa 25 mililitrów • woda 100 mililitrów
Udka z kurczaka myjemy, solimy, posypujemy papryką i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i wodą.

2.
cebula 300 gramów
Cebulę obieramy i kroimy na kółeczka. Warstwujemy ją na udkach. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na 200 °C 40 minut.

3.
cukinia 700 gramów • przyprawa do grilla 1 łyżeczka
Cukinię myjemy, odkrawamy końce i kroimy na kółeczka. Udka z kurczaka wyciągamy, odkrywamy i warstwujemy na nie cukinię. Posypujemy przyprawą do grilla, ponownie naczynie przykrywamy i zapiekamy jeszcze 10 minut.

4.
Naczynie odkrywamy, udka ze spodu przekładamy na wierzch i nie przykrywając 10 minut dopiekamy (zapiekamy) w piekarniku.

5.
Dla wyższej energetycznej wartości danie możemy podawać z ziemniakami.

Smacznego!