Wieprzowy język w śmietanowym sosie
Podajemy z knedlem. Gotowany język ma doskonały smak, dobrze smakuje i bez sosu, z chlebem, musztardą albo chrzanem.
przepis,fotoprzepis,wieprzowy język,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina ›
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | mililitrów | |
liść laurowy | 3 | sztuki | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mleko półtłuste 1,5% | 3 | decylitry | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
wieprzowy język | 800 | gramów | |
woda | 1.5 | litra | |
woda | 3 | decylitry |
Przepis
1. Gotowanie języków
wieprzowy język 800 gramów • sól 1 łyżeczka • woda 1.5 litra
Wieprzowe języki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 1 godzinę. Gotujemy pod przykryciem, szybciej się gotują w szybkowarze, wtedy wystarczy je gotować około 30 minut. Po ugotowaniu języki wyciągamy z wody, odstawiamy na chwilę do wystygnięcia, abyśmy mogli je chwycić i ściągnąć z nich wierzchnią grubą skórę. W niektórych miejscach da się lekko ściągnąć, a w niektórych trzeba lekko naciąć. Dobrze jest usunąć miękkie i galaretowate części, które czasami znajdują się na jego dolnej stronie.
2. Gotowanie śmietanowo - kwaśnego sosu
woda 3 decylitry • liść laurowy 3 sztuki • sól ½ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Do odmierzonej ilości wywaru dodajemy liść laurowy, sól i przyprawy i gotujemy 2-3 minuty.
3.
mleko półtłuste 1,5% 3 decylitry • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
W mleku mieszamy śmietanę i płaską stołową łyżkę mąki. Dodajemy do wywaru z przyprawami i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Do smaku możemy jeszcze dosolić, ewentualnie jak się nam będzie zdawać zbyt kwaśny dodajemy łyżeczkę cukru.
4.
Języki kroimy na plastry i wkładamy je do gorącego sosu, mieszamy.
Smacznego!