swiatwemnie.pl

Wieprzowy język w śmietanowym sosie

Podajemy z knedlem. Gotowany język ma doskonały smak, dobrze smakuje i bez sosu, z chlebem, musztardą albo chrzanem.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Gotowanie języków

wieprzowy język 800 g  sól 1 łyżeczka  woda 1.5 litra

Wieprzowe języki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 1 godzinę. Gotujemy pod przykryciem, szybciej się gotują w szybkowarze, wtedy wystarczy je gotować około 30 minut. Po ugotowaniu języki wyciągamy z wody, odstawiamy na chwilę do wystygnięcia, abyśmy mogli je chwycić i ściągnąć z nich wierzchnią grubą skórę. W niektórych miejscach da się lekko ściągnąć, a w niektórych trzeba lekko naciąć. Dobrze jest usunąć miękkie i galaretowate części, które czasami znajdują się na jego dolnej stronie.

Gotowanie języków

2. Gotowanie śmietanowo - kwaśnego sosu

woda 3 dl  liść laurowy 3 sztuki  sól ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Do odmierzonej ilości wywaru dodajemy liść laurowy, sól i przyprawy i gotujemy 2-3 minuty.

Gotowanie śmietanowo - kwaśnego sosu

3. 

mleko półtłuste 1,5% 3 dl  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 ml  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

W mleku mieszamy śmietanę i płaską stołową łyżkę mąki. Dodajemy do wywaru z przyprawami i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Do smaku możemy jeszcze dosolić, ewentualnie jak się nam będzie zdawać zbyt kwaśny dodajemy łyżeczkę cukru.

4. 

Języki kroimy na plastry i wkładamy je do gorącego sosu, mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się