PRZEPISY

Wieprzowy język w śmietanowym sosie

Wieprzowy język w śmietanowym sosie

Podajemy z knedlem. Gotowany język ma doskonały smak, dobrze smakuje i bez sosu, z chlebem, musztardą albo chrzanem.

przepis,fotoprzepis,wieprzowy język,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Wieprzowina

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Kategorie

Wieprzowina  

 

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony½łyżeczki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200mililitrów
liść laurowy3sztuki
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mleko półtłuste 1,5%3decylitry
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
sól1.5łyżeczki
wieprzowy język800gramów
woda1.5litra
woda3decylitry

 

Przepis

1. Gotowanie języków

wieprzowy język 800 gramów  sól 1 łyżeczka  woda 1.5 litra

Wieprzowe języki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 1 godzinę. Gotujemy pod przykryciem, szybciej się gotują w szybkowarze, wtedy wystarczy je gotować około 30 minut. Po ugotowaniu języki wyciągamy z wody, odstawiamy na chwilę do wystygnięcia, abyśmy mogli je chwycić i ściągnąć z nich wierzchnią grubą skórę. W niektórych miejscach da się lekko ściągnąć, a w niektórych trzeba lekko naciąć. Dobrze jest usunąć miękkie i galaretowate części, które czasami znajdują się na jego dolnej stronie.

2. Gotowanie śmietanowo - kwaśnego sosu

woda 3 decylitry  liść laurowy 3 sztuki  sól ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Do odmierzonej ilości wywaru dodajemy liść laurowy, sól i przyprawy i gotujemy 2-3 minuty.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 3 decylitry  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

W mleku mieszamy śmietanę i płaską stołową łyżkę mąki. Dodajemy do wywaru z przyprawami i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Do smaku możemy jeszcze dosolić, ewentualnie jak się nam będzie zdawać zbyt kwaśny dodajemy łyżeczkę cukru.

4. 

Języki kroimy na plastry i wkładamy je do gorącego sosu, mieszamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie