PRZEPISY

Tort twarogowy z galaretką truskawkową

Tort twarogowy z galaretką truskawkową

... zostaną po nim tylko okruszki :)

przepis,fotoprzepis,kompot truskawkowy,kompot truskawkowy,galaretka tortowa czerwona,galaretka tortowa czerwona,miękki twaróg,powidło truskawkow,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Kategorie

Torty  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ40gramów
cukier puder200gramów
cukier waniliowy10gramów
czekolada 85%50gramów
galaretka tortowa czerwona20gramów
jajka kurze3sztuki
kakao proszek1łyżka
kompot truskawkowy1230gramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)500mililitrów
masło50gramów
mielone orzechy włoskie30gramów
miękki twaróg750gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750150gramów
mąka luksusowa pszenna T55030gramów
powidło truskawkow-
proszek do pieczenia7gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
skrobia kukurydziana30gramów
skórka z cytryny2łyżeczki
żelatyna spożywcza25gramów

 

Przepis

1. Galaretka truskawkowa

kompot truskawkowy 410 gramów  cukier kryształ 40 gramów  galaretka tortowa czerwona 10 gramów

Formę na tort wyścielamy folią spożywczą. Na folii układamy przepołowione truskawki (185g). Sok z truskawkowego kompotu (225ml) mieszamy z cukrem i galaretką tortową, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Galaretkę powoli wylewamy na truskawki i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

2. 1. Spód

mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  cukier puder 50 gramów  cukier waniliowy 10 gramów  skórka z cytryny 2 łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka  masło 50 gramów

Z mąki, proszku do pieczenia, obydwóch cukrów, startej skórki z cytryny, jajka i roztopionego masła wyrabiamy ciasto.

3. 

Na blachę wykładamy papier do pieczenia, który wcześniej wycięliśmy na kształt formy na tort. Na papierze rozwałkowujemy ciasto, kładziemy na nie okrąg z tortowej formy i ciasto dociskamy palcami do brzegów. Przebijamy widelcem i 20 minut pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

4. 2. Spód

jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 50 gramów  skrobia kukurydziana 30 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 30 gramów  proszek do pieczenia 7 gramów  mielone orzechy włoskie 30 gramów  kakao proszek 1 łyżka

Jajka mieszamy z cukrem, skrobią, mąką, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami i kakaem.

5. 

Ciasto wlewamy do tortowej formy wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je w 180°C przez 10 minut.

6. Twarogowo-śmietankowe nadzienie

żelatyna spożywcza 25 gramów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów

Żelatynę rozpuszczamy w mleku lekko podgrzanym. Przy podgrzewaniu za pomocą palca sprawdzamy jego temperaturę - nie może nas parzyć.

7. 

miękki twaróg 750 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 500 mililitrów  cukier puder 100 gramów

Twaróg mieszamy ze śmietaną i cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

8. Układamy tort

powidło truskawkow

Na pierwszym spodzie smarujemy dżem owocowy i kładziemy na niego drugi spód.

9. 

kompot truskawkowy 820 gramów

Na drugim spodzie układamy gęsto połówki truskawek (370g). Na spody nakładamy okrąg z tortowej formy.

10. 

Na truskawki równomiernie rozcieramy połowę nadzienia.

11. 

Na nadzienie ostrożnie przenosimy (przerzucamy) stężoną truskawkową galaretkę. Przykrywamy drugą połową nadzienia i tort schładzamy co najmniej 4 godziny. Potem nożem ostrożnie uwalniamy nadzienie od formy a okrąg ściągamy.

12. Ozdabianie

galaretka tortowa czerwona 10 gramów

Sok z kompotu truskawkowego (225ml) mieszamy z galaretką tortową, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Za pomocą pędzelka nanosimy galaretkę na boki tortu. Krótko schładzamy.

13. 

czekolada 85% 50 gramów

Roztapiamy czekoladę i wierzch tortu delikatnie ozdabiamy.

14. ... mniaaam...

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie