Tort twarogowy z galaretką truskawkową
... zostaną po nim tylko okruszki :)
przepis,fotoprzepis,kompot truskawkowy,kompot truskawkowy,galaretka tortowa czerwona,galaretka tortowa czerwona,miękki twaróg,powidło truskawkow,Torty
Torty
Kategorie
Torty
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 40 | gramów | |
cukier puder | 200 | gramów | |
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
czekolada 85% | 50 | gramów | |
galaretka tortowa czerwona | 20 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
kompot truskawkowy | 1230 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 500 | mililitrów | |
masło | 50 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 30 | gramów | |
miękki twaróg | 750 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 30 | gramów | |
powidło truskawkow | - | ||
proszek do pieczenia | 7 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
skrobia kukurydziana | 30 | gramów | |
skórka z cytryny | 2 | łyżeczki | |
żelatyna spożywcza | 25 | gramów |
Przepis
1. Galaretka truskawkowa
kompot truskawkowy 410 gramów • cukier kryształ 40 gramów • galaretka tortowa czerwona 10 gramów
Formę na tort wyścielamy folią spożywczą. Na folii układamy przepołowione truskawki (185g). Sok z truskawkowego kompotu (225ml) mieszamy z cukrem i galaretką tortową, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Galaretkę powoli wylewamy na truskawki i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
2. 1. Spód
mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • cukier puder 50 gramów • cukier waniliowy 10 gramów • skórka z cytryny 2 łyżeczki • jajka kurze 1 sztuka • masło 50 gramów
Z mąki, proszku do pieczenia, obydwóch cukrów, startej skórki z cytryny, jajka i roztopionego masła wyrabiamy ciasto.
3.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia, który wcześniej wycięliśmy na kształt formy na tort. Na papierze rozwałkowujemy ciasto, kładziemy na nie okrąg z tortowej formy i ciasto dociskamy palcami do brzegów. Przebijamy widelcem i 20 minut pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
4. 2. Spód
jajka kurze 2 sztuki • cukier puder 50 gramów • skrobia kukurydziana 30 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 30 gramów • proszek do pieczenia 7 gramów • mielone orzechy włoskie 30 gramów • kakao proszek 1 łyżka
Jajka mieszamy z cukrem, skrobią, mąką, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami i kakaem.
5.
Ciasto wlewamy do tortowej formy wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je w 180°C przez 10 minut.
6. Twarogowo-śmietankowe nadzienie
żelatyna spożywcza 25 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów
Żelatynę rozpuszczamy w mleku lekko podgrzanym. Przy podgrzewaniu za pomocą palca sprawdzamy jego temperaturę - nie może nas parzyć.
7.
miękki twaróg 750 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 500 mililitrów • cukier puder 100 gramów
Twaróg mieszamy ze śmietaną i cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
8. Układamy tort
Na pierwszym spodzie smarujemy dżem owocowy i kładziemy na niego drugi spód.
9.
kompot truskawkowy 820 gramów
Na drugim spodzie układamy gęsto połówki truskawek (370g). Na spody nakładamy okrąg z tortowej formy.
10.
Na truskawki równomiernie rozcieramy połowę nadzienia.
11.
Na nadzienie ostrożnie przenosimy (przerzucamy) stężoną truskawkową galaretkę. Przykrywamy drugą połową nadzienia i tort schładzamy co najmniej 4 godziny. Potem nożem ostrożnie uwalniamy nadzienie od formy a okrąg ściągamy.
12. Ozdabianie
galaretka tortowa czerwona 10 gramów
Sok z kompotu truskawkowego (225ml) mieszamy z galaretką tortową, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Za pomocą pędzelka nanosimy galaretkę na boki tortu. Krótko schładzamy.
14. ... mniaaam...
Smacznego!