swiatwemnie.pl

Tort twarogowy z galaretką truskawkową

... zostaną po nim tylko okruszki :)

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Galaretka truskawkowa

kompot truskawkowy 410 g  cukier kryształ 40 g  galaretka tortowa czerwona 10 g

Formę na tort wyścielamy folią spożywczą. Na folii układamy przepołowione truskawki (185g). Sok z truskawkowego kompotu (225ml) mieszamy z cukrem i galaretką tortową, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Galaretkę powoli wylewamy na truskawki i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Galaretka truskawkowa

2. 1. Spód

mąka chlebowa pszenna T750 150 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  cukier puder 50 g  cukier waniliowy 10 g  skórka z cytryny 2 łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka  masło 50 g

Z mąki, proszku do pieczenia, obydwóch cukrów, startej skórki z cytryny, jajka i roztopionego masła wyrabiamy ciasto.

1. Spód

3. 

Na blachę wykładamy papier do pieczenia, który wcześniej wycięliśmy na kształt formy na tort. Na papierze rozwałkowujemy ciasto, kładziemy na nie okrąg z tortowej formy i ciasto dociskamy palcami do brzegów. Przebijamy widelcem i 20 minut pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

4. 2. Spód

jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 50 g  skrobia kukurydziana 30 g  mąka luksusowa pszenna T550 30 g  proszek do pieczenia 7 g  mielone orzechy włoskie 30 g  kakao proszek 1 łyżka

Jajka mieszamy z cukrem, skrobią, mąką, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami i kakaem.

2. Spód

5. 

Ciasto wlewamy do tortowej formy wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je w 180°C przez 10 minut.

6. Twarogowo-śmietankowe nadzienie

żelatyna spożywcza 25 g  mleko półtłuste 1,5% 200 ml

Żelatynę rozpuszczamy w mleku lekko podgrzanym. Przy podgrzewaniu za pomocą palca sprawdzamy jego temperaturę - nie może nas parzyć.

Twarogowo-śmietankowe nadzienie

7. 

miękki twaróg 750 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 500 ml  cukier puder 100 g

Twaróg mieszamy ze śmietaną i cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

8. Układamy tort

dżem truskawkowy

Na pierwszym spodzie smarujemy dżem owocowy i kładziemy na niego drugi spód.

Układamy tort

9. 

kompot truskawkowy 820 g

Na drugim spodzie układamy gęsto połówki truskawek (370g). Na spody nakładamy okrąg z tortowej formy.

10. 

Na truskawki równomiernie rozcieramy połowę nadzienia.

11. 

Na nadzienie ostrożnie przenosimy (przerzucamy) stężoną truskawkową galaretkę. Przykrywamy drugą połową nadzienia i tort schładzamy co najmniej 4 godziny. Potem nożem ostrożnie uwalniamy nadzienie od formy a okrąg ściągamy.

12. Ozdabianie

galaretka tortowa czerwona 10 g

Sok z kompotu truskawkowego (225ml) mieszamy z galaretką tortową, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Za pomocą pędzelka nanosimy galaretkę na boki tortu. Krótko schładzamy.

Ozdabianie

13. 

czekolada 85% 50 g

Roztapiamy czekoladę i wierzch tortu delikatnie ozdabiamy.

14. ... mniaaam...

... mniaaam...

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się