PRZEPISY

Tort twarogowy z galaretką truskawkową

Tort twarogowy z galaretką truskawkową

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

... zostaną po nim tylko okruszki :)

przepis,fotoprzepis,kompot truskawkowy,kompot truskawkowy,galaretka tortowa czerwona,galaretka tortowa czerwona,miękki twaróg,powidło truskawkow,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Kategorie

Torty  

Składniki

Składniki

cukier kryształ

40

161

gramów

kcal

cukier puder

200

776

gramów

kcal

cukier waniliowy

10

37

gramów

kcal

czekolada 85%

50

300

gramów

kcal

galaretka tortowa czerwona

20

70

gramów

kcal

jajka kurze

3

264

sztuki

kcal

kakao proszek

1

31

łyżka

kcal

kompot truskawkowy

1230

911

gramów

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

500

800

mililitrów

kcal

masło

50

367

gramów

kcal

mielone orzechy włoskie

30

203

gramów

kcal

miękki twaróg

750

893

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

200

96

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

150

521

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

30

107

gramów

kcal

powidło truskawkow

0

??

kcal

proszek do pieczenia

7

6

gramów

kcal

proszek do pieczenia

1

4

łyżeczka

kcal

skrobia kukurydziana

30

109

gramów

kcal

skórka z cytryny

2

8

łyżeczki

kcal

żelatyna spożywcza

25

89

gramów

kcal

 

Przepis

1. Galaretka truskawkowa

kompot truskawkowy 410 gramów  cukier kryształ 40 gramów  galaretka tortowa czerwona 10 gramów

Formę na tort wyścielamy folią spożywczą. Na folii układamy przepołowione truskawki (185g). Sok z truskawkowego kompotu (225ml) mieszamy z cukrem i galaretką tortową, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Galaretkę powoli wylewamy na truskawki i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Formę na tort wyścielamy folią spożywczą. Na...

2. 1. Spód

mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  cukier puder 50 gramów  cukier waniliowy 10 gramów  skórka z cytryny 2 łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka  masło 50 gramów

Z mąki, proszku do pieczenia, obydwóch cukrów, startej skórki z cytryny, jajka i roztopionego masła wyrabiamy ciasto.

Z mąki, proszku do pieczenia, obydwóch cukrów,...

3. 

Na blachę wykładamy papier do pieczenia, który wcześniej wycięliśmy na kształt formy na tort. Na papierze rozwałkowujemy ciasto, kładziemy na nie okrąg z tortowej formy i ciasto dociskamy palcami do brzegów. Przebijamy widelcem i 20 minut pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

Na blachę wykładamy papier do pieczenia, który...

4. 2. Spód

jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 50 gramów  skrobia kukurydziana 30 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 30 gramów  proszek do pieczenia 7 gramów  mielone orzechy włoskie 30 gramów  kakao proszek 1 łyżka

Jajka mieszamy z cukrem, skrobią, mąką, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami i kakaem.

Jajka mieszamy z cukrem, skrobią, mąką,...

5. 

Ciasto wlewamy do tortowej formy wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je w 180°C przez 10 minut.

Ciasto wlewamy do tortowej formy wyłożoną...

6. Twarogowo-śmietankowe nadzienie

żelatyna spożywcza 25 gramów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów

Żelatynę rozpuszczamy w mleku lekko podgrzanym. Przy podgrzewaniu za pomocą palca sprawdzamy jego temperaturę - nie może nas parzyć.

Żelatynę rozpuszczamy w mleku lekko podgrzanym....

7. 

miękki twaróg 750 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 500 mililitrów  cukier puder 100 gramów

Twaróg mieszamy ze śmietaną i cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

Twaróg mieszamy ze śmietaną i cukrem, dodajemy...

8. Układamy tort

powidło truskawkow

Na pierwszym spodzie smarujemy dżem owocowy i kładziemy na niego drugi spód.

Na pierwszym spodzie smarujemy dżem owocowy i...

9. 

kompot truskawkowy 820 gramów

Na drugim spodzie układamy gęsto połówki truskawek (370g). Na spody nakładamy okrąg z tortowej formy.

Na drugim spodzie układamy gęsto połówki...

10. 

Na truskawki równomiernie rozcieramy połowę nadzienia.

Na truskawki równomiernie rozcieramy połowę...

11. 

Na nadzienie ostrożnie przenosimy (przerzucamy) stężoną truskawkową galaretkę. Przykrywamy drugą połową nadzienia i tort schładzamy co najmniej 4 godziny. Potem nożem ostrożnie uwalniamy nadzienie od formy a okrąg ściągamy.

Na nadzienie ostrożnie przenosimy (przerzucamy)...

12. Ozdabianie

galaretka tortowa czerwona 10 gramów

Sok z kompotu truskawkowego (225ml) mieszamy z galaretką tortową, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Za pomocą pędzelka nanosimy galaretkę na boki tortu. Krótko schładzamy.

Sok z kompotu truskawkowego (225ml) mieszamy z...

13. 

czekolada 85% 50 gramów

Roztapiamy czekoladę i wierzch tortu delikatnie ozdabiamy.

Roztapiamy czekoladę i wierzch tortu delikatnie...

14. ... mniaaam...

...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się