PRZEPISY

Ajerkoniak

Ajerkoniak

Tak nazywał mój ojciec ten ulubiony likier jajeczny.Oferuję wam jego wspaniały przepis na przygotowanie,według którego go przez długie lata,zawsze na święta, przygotowywał.Cieszę się,że go sobie 25.12.1984,jak odnotowuje moja książka kucharska, zapisałam.

przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,skondensowane słodzone mleko,rum,Likiery,Boże Narodzenie,Bezglutenowe

Likiery

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ300gramów
cukier waniliowy2opakowania
jajka kurze10sztuk
mleko tłuste 3,5%600mililitrów
rum300mililitrów
skondensowane słodzone mleko397gramów

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów  cukier kryształ 300 gramów  cukier waniliowy 2 opakowania

Do większego garnka nalewamy wodę i wkładamy do niego mniejszy garnek tak, by był namoczony w wodzie - tak gotujemy w wodnej kąpieli. Do środkowego garnka wlewamy mleko, dosypujemy cukier i dodajemy cukier waniliowy. Mleko "gotujemy" - podgrzewamy je tak by się prawie zagotowało a cukier dobrze rozpuścił.

2. 

jajka kurze 10 sztuk  mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów

Jajka rozbijamy i żółtka oddzielamy od białek. Białka odkładamy do lodówki a później zrobimy z nich piankowe buzie, piankowe paluszki albo inne smakołyki. Żółtka dobrze wymieszamy z mlekiem...

3. 

... i dolewamy je do gotującego się mleka.

4. 

Często mieszając gotujemy około 10 minut. Za ten czas żółtka w kremie zgęstnieją.

5. 

skondensowane słodzone mleko 397 gramów

Do zlewu między tym napuszczamy zimną wodę i garnek z kremem z żółtek do niego wkładamy. Mieszamy i dolewamy zawartość puszki - skondensowane mleko. Dalej mieszamy ale już rzadziej i zostawiamy garnek z zawartością do wystudzenia.

6. 

rum 300 mililitrów

Na koniec do wystudzonego kremu dolewamy około 40% alkoholu. Ojciec dolewał zwykły rum. A gdy nie było rumu, dobra była i wódka :) Dolać możecie też biały rum.

7. 

Alkohol po dolaniu do kremu rozmieszamy i gotowy ajerkoniak nalewamy do butelek. Jeżeli nie oddzieliliście dobrze żółtka od białek a przy gotowaniu do mleka dostało się trochę białka, trzeba przy nalewaniu do butelek je przecedzić. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Z wymienionej ilości składników ugotujemy około 1 200 ml płynnego smakołyku.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie