PRZEPISY

Babka orkiszowa z delikatnym nadzieniem

Babka orkiszowa z delikatnym nadzieniem

Wyśmienita prosta babka z mąki orkiszowej, z melasą i cukrem trzcinowym, pieczona naraz z bananowo-twarogowym nadzieniem.

przepis,fotoprzepis,banan,miękki twaróg 20% tłuszczu,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,Babki

Babki

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Babki  

 

Składniki

Składniki

banan350gramów
cukier trzcinowy125gramów
jajka kurze3sztuki
kakao proszek25gramów
masło-
melasa trzcinowa bio1łyżka
miękki twaróg 20% tłuszczu250gramów
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona-
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona200gramów
oliwa100mililitrów
soda oczyszczona1łyżeczka

 

Przepis

1. Bananowo-twarogowe nadzienie

banan 350 gramów  cukier trzcinowy 50 gramów  miękki twaróg 20% tłuszczu 250 gramów

Banany obieramy, łamiemy, wkładamy do miski, dodajemy cukier i twaróg.

2. 

Blenderem miksujemy na papkę.

3. Ciasto

mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 200 gramów  cukier trzcinowy 75 gramów  melasa trzcinowa bio 1 łyżka  oliwa 100 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  jajka kurze 3 sztuki  kakao proszek 25 gramów  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, melasę, olej, mleko, jajka, kakao i sodę oczyszczoną.

4. 

Ubijamy.

5. 

masło  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona

Większą formę na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Nalewamy do niej ciasto.

6. 

Na ciasto nalewamy nadzienie.

7. Pieczenie

Piekarnik rozgrzewamy na 180°C i babkę w nim 45 minut pieczemy. Ostrzeżenie: nadzienie po upieczeniu nie zgęstnieje, tylko na wierzchu wytworzy się twardsza skorupka.

8. 

Po dobrym wystudzeniu babkę wyciągamy i posypujemy mielonym cukrem trzcinowym.

9. 

Kroimy i możemy serwować. Babkę nakładamy szpachelką do ciasta abyśmy mogli podtrzymać przy nakładaniu część pod nadzieniem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie