swiatwemnie.pl

Babka orkiszowa z delikatnym nadzieniem

Wyśmienita prosta babka z mąki orkiszowej, z melasą i cukrem trzcinowym, pieczona naraz z bananowo-twarogowym nadzieniem.

 

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Bananowo-twarogowe nadzienie

banan 350 g  cukier trzcinowy 50 g  miękki twaróg 20% tłuszczu 250 g

Banany obieramy, łamiemy, wkładamy do miski, dodajemy cukier i twaróg.

Bananowo-twarogowe nadzienie

2. 

Blenderem miksujemy na "kaszę".

3. Ciasto

mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 200 g  cukier trzcinowy 75 g  melasa trzcinowa bio 1 łyżka  oliwa 100 ml  mleko półtłuste 1,5% 100 ml  jajka kurze 3 sztuki  kakao proszek 25 g  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, melasę, olej, mleko, jajka, kakao i sodę oczyszczoną.

Ciasto

4. 

Ubijamy.

5. 

masło  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona

Większą formę na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Nalewamy do niej ciasto.

6. 

Na ciasto nalewamy nadzienie.

7. Pieczenie

Piekarnik rozgrzewamy na 180°C i babkę w nim 25 minut pieczemy. Ostrzeżenie: nadzienie po upieczeniu nie zgęstnieje, tylko na wierzchu wytworzy się twardsza skorupka.

Pieczenie

8. 

Po dobrym wystudzeniu babkę wyciągamy i posypujemy mielonym cukrem trzcinowym.

9. 

Kroimy i możemy serwować. Babkę nakładamy szpachelką do ciasta abyśmy mogli podtrzymać przy nakładaniu część pod nadzieniem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się