Babka orkiszowa z delikatnym nadzieniem

Wyśmienita prosta babka z mąki orkiszowej, z melasą i cukrem trzcinowym, pieczona naraz z bananowo-twarogowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,banan,miękki twaróg 20% tłuszczu,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,Babki
Babki
Kategorie
Babki ›Składniki
Składniki
banan | 350 333 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 125 495 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
kakao proszek | 25 77 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
melasa trzcinowa bio | 1 44 | łyżka kcal | |
miękki twaróg 20% tłuszczu | 250 245 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 0 ?? | kcal | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 200 680 | gramów kcal | |
oliwa | 100 879 | mililitrów kcal | |
soda oczyszczona | 1 0 | łyżeczka kcal |
Przepis
1. Bananowo-twarogowe nadzienie
banan 350 gramów • cukier trzcinowy 50 gramów • miękki twaróg 20% tłuszczu 250 gramów
Banany obieramy, łamiemy, wkładamy do miski, dodajemy cukier i twaróg.

2.
Blenderem miksujemy na papkę.

3. Ciasto
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 200 gramów • cukier trzcinowy 75 gramów • melasa trzcinowa bio 1 łyżka • oliwa 100 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • kakao proszek 25 gramów • soda oczyszczona 1 łyżeczka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, melasę, olej, mleko, jajka, kakao i sodę oczyszczoną.

4.
Ubijamy.

5.
masło • mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona
Większą formę na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Nalewamy do niej ciasto.

6.
Na ciasto nalewamy nadzienie.

7. Pieczenie
Piekarnik rozgrzewamy na 180°C i babkę w nim 45 minut pieczemy. Ostrzeżenie: nadzienie po upieczeniu nie zgęstnieje, tylko na wierzchu wytworzy się twardsza skorupka.

8.
Po dobrym wystudzeniu babkę wyciągamy i posypujemy mielonym cukrem trzcinowym.

9.
Kroimy i możemy serwować. Babkę nakładamy szpachelką do ciasta abyśmy mogli podtrzymać przy nakładaniu część pod nadzieniem.

Smacznego!