swiatwemnie.pl

Szczypiorkowe bułki z drożdżowego ciasta

    

Proste i szybkie bułki z drożdżowego ciasta. Ciasto drożdżowe możemy sobie przygotować również w domowej elektrycznej piekarni.

Pichcił

Ilość porcji

9

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

cebula50gramów
masło50gramów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
szczypiorek2łyżki
sól1łyżeczka
woda250mililitrów
świeże drożdże21gramów

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  masło 50 gramów

Do miski dajemy mąkę, dodajemy na mniejsze kawałki pokrojone masło.

2. 

woda 250 mililitrów  szczypiorek 2 łyżki  cebula  cebula 50 gramów  świeże drożdże 21 gramów  sól 1 łyżeczka

Do mąki dodajemy letnią wodę, połowę kostki drożdży, na drobno pokrojony szczypiorek i cebulę. Solimy.

3. 

Wszystko razem dobrze ręką mieszamy, ciasto będzie trochę twardsze. ychą mieszamy. Ciasto w misce przykrywamy kuchenną ściereczką, odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułki, które po obwodzie delikatnie nacinamy. Nacięciem ciasto się lepiej upiecze.

5. 

Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30 minut na 180° C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się