Szczypiorkowe bułki z drożdżowego ciasta

Proste i szybkie bułki z drożdżowego ciasta. Ciasto drożdżowe możemy sobie przygotować również w domowej elektrycznej piekarni.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,szczypiorek,Pieczywo
Pieczywo
Pichcił
Ilość porcji
9
Masa porcji
101 g
Energia porcji
241 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cebula | 50 22 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
szczypiorek | 2 16 | łyżki kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 250 0 | mililitrów kcal | |
świeże drożdże | 21 22 | gramów kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • masło 50 gramów
Do miski dajemy mąkę, dodajemy na mniejsze kawałki pokrojone masło.

2.
woda 250 mililitrów • szczypiorek 2 łyżki • cebula • cebula 50 gramów • świeże drożdże 21 gramów • sól 1 łyżeczka
Do mąki dodajemy letnią wodę, połowę kostki drożdży, na drobno pokrojony szczypiorek i cebulę. Solimy.

3.
Wszystko razem dobrze ręką mieszamy, ciasto będzie trochę twardsze. Łychą mieszamy. Ciasto w misce przykrywamy kuchenną ściereczką, odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułki, które po obwodzie delikatnie nacinamy. Nacięciem ciasto się lepiej upiecze.

5.
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30 minut na 180° C.

Smacznego!