Bryndzowe pieczywo

Podajemy jako dodatek do gęstych mięsnych i strączkowych zup.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,bryndza,Pieczywo
Pieczywo
Kategorie
Pieczywo ›Składniki
Składniki
bryndza | 200 550 | gramów kcal | |
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 25 40 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 150 96 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 18 | łyżeczka kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 150 510 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 50 450 | mililitrów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1.
świeże drożdże 20 gramów • mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów • cukier kryształ ½ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 150 gramów • olej słonecznikowy 50 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka • sól ½ łyżeczki
Do miski wsypujemy mąki, dodajemy olej, jajko i sól. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy gęste ciasto.

3.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę).


5.
... i na grubość około 1,5 cm rozwałkowujemy.

6.
bryndza 200 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 25 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól ½ łyżeczki
Bryndzę mieszamy ze śmietaną, jajkiem i solą.

7.
Smarujemy ją na rozwałkowanym cieście ...

8.
... i zawijamy w roladę.

9.
Roladę przekrawamy na trzy części i każdą część przekrawamy wzdłuż na połowę.

10.
Zawijamy w spiralę i układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.

11.
Posypujemy kminkiem i w rozgrzanym piekarniku pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!