PRZEPISY

Bryndzowe pieczywo

Bryndzowe pieczywo

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Podajemy jako dodatek do gęstych mięsnych i strączkowych zup.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,bryndza,Pieczywo

Pieczywo

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Pieczywo  

Składniki

Składniki

bryndza

200

550

gramów

kcal

cukier kryształ

½

11

łyżeczki

kcal

jajka kurze

2

176

sztuki

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

25

40

gramów

kcal

mleko tłuste 3,5%

150

96

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

1

18

łyżeczka

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

200

694

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona

150

510

gramów

kcal

olej słonecznikowy

50

450

mililitrów

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

świeże drożdże

20

21

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

świeże drożdże 20 gramów  mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów  cukier kryształ ½ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy...

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 150 gramów  olej słonecznikowy 50 mililitrów  jajka kurze 1 sztuka  sól ½ łyżeczki

Do miski wsypujemy mąki, dodajemy olej, jajko i sól. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy gęste ciasto.

Do miski wsypujemy mąki, dodajemy olej, jajko i...

3. 

Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę).

Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce...

4. 

mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką ...

Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką...

5. 

... i na grubość około 1,5 cm rozwałkowujemy.

... i na grubość około 1,5 cm rozwałkowujemy....

6. 

bryndza 200 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 25 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól ½ łyżeczki

Bryndzę mieszamy ze śmietaną, jajkiem i solą.

Bryndzę mieszamy ze śmietaną, jajkiem i solą....

7. 

Smarujemy ją na rozwałkowanym cieście ...

Smarujemy ją na rozwałkowanym cieście ......

8. 

... i zawijamy w roladę.

... i zawijamy w roladę....

9. 

Roladę przekrawamy na trzy części i każdą część przekrawamy wzdłuż na połowę.

Roladę przekrawamy na trzy części i każdą...

10. 

Zawijamy w spiralę i układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.

Zawijamy w spiralę i układamy na blasze...

11. 

Posypujemy kminkiem i w rozgrzanym piekarniku pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.

Posypujemy kminkiem i w rozgrzanym piekarniku...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się