swiatwemnie.pl

Bryndzowe pieczywo

     

Podajemy jako dodatek do gęstych mięsnych i strączkowych zup.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

świeże drożdże 20 g  mleko tłuste 3,5% 150 ml  cukier kryształ ½ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 150 g  olej słonecznikowy 50 ml  jajka kurze 1 sztuka  sól ½ łyżeczki

Do miski wsypujemy mąki, dodajemy olej, jajko i sól. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy gęste ciasto.

3. 

Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę).

4. 

mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką ...

5. 

... i na grubość około 1,5 cm rozwałkowujemy.

6. 

bryndza 200 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 25 g  jajka kurze 1 sztuka  sól ½ łyżeczki

Bryndzę mieszamy ze śmietaną, jajkiem i solą.

7. 

Smarujemy ją na rozwałkowanym cieście ...

8. 

... i zawijamy w roladę.

9. 

Roladę przekrawamy na trzy części i każdą część przekrawamy wzdłuż na połowę.

10. 

Zawijamy w spiralę i układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.

11. 

Posypujemy kminkiem i w rozgrzanym piekarniku pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się