Steki z kurczaka z sosem z sera pleśniowego
Przepis na przygotowanie sosu z sera pleśniowego typu Lazur do makaronu lub grillowanego mięska.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,ser pleśniowy typu Lazur,śmietana (10-12% tłuszczu),Kurczak,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | - | ||
piersi z kurczaka | 500 | gramów | |
przyprawa do grilla | - | ||
ser pleśniowy typu Lazur | 100 | gramów | |
ser topiony | 100 | gramów | |
sól | - | ||
śmietana (10-12% tłuszczu) | 200 | gramów |
Przepis
1. Steki
piersi z kurczaka 500 gramów • sól • przyprawa do grilla • czarny pieprz mielony
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy na większe kotlety, lekko rozklepujemy, solimy i przyprawiamy.
2.
Kotlety na rozgrzanym oleju smażymy z obydwóch stron około 2 minuty a potem dosmażamy w niskiej temperaturze kolejne trzy minuty. Kotlety układamy na ciepły talerz.
3. Sos z sera pleśniowego
śmietana (10-12% tłuszczu) 200 gramów
Śmietanę podgrzewamy na średnim ogniu ...
5.
ser pleśniowy typu Lazur 100 gramów
Zanim się serek topiony roztopi, trzemy na grubo na tarce ser pleśniowy i dodajemy do śmietanowej podstawy.
6.
Na najmniejszym płomieniu gotujemy około 5 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, dodajemy około 50 ml mleka.
7.
Steki polewamy sosem i podajemy.
Smacznego!