swiatwemnie.pl

Twarogowe kuleczki z jeżynami

    

Nienadziewane twarogowe kuleczki ze słodkimi cynamonowymi jeżynami, posypane słodką posypką z bułki tartej i polane roztopionym masłem.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

 

Jeżyny350gramów
bułka tarta2łyżki
cukier kryształ50gramów
cukier kryształ½łyżeczki
cukier puder1łyżka
cynamon mielony1łyżeczka
jajka kurze1sztuka
kasza manna60gramów
masło3łyżki
sól-
twaróg wiejski z grudkami250gramów
woda1łyżka

1. 

twaróg wiejski z grudkami 250 gramów  jajka kurze 1 sztuka  kasza manna 60 gramów  sól  cukier kryształ ½ łyżeczki

Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jajko, kaszę, szczyptę soli i trochę cukru. Ugniatamy delikatne ciasto.

2. 

Z ciasta formujemy 12 kuleczek i zostawiamy na 10 minut.

3. 

Jeżyny 350 gramów

Jeżyny myjemy...

4. 

cukier kryształ 50 gramów  woda 1 łyżka  cynamon mielony 1 łyżeczka  masło 1 łyżka  bułka tarta 2 łyżki  cukier puder 1 łyżka

...wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon a następnie krótko gotujemy (3-5 minut). Lekko mieszamy aby się nie rozpadły. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i krótko smażymy. Do bułki tartej dodajemy cukier i mieszamy.

5. 

W większym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wkładamy do środka kuleczki a po ich wypłynięciu na powierzchnię gotujemy około 5 minut.

6. 

Kuleczki wyciągamy...

7. 

...i zostawiamy na krótko do wystudzenia.

8. 

masło 2 łyżki

Kuleczki rozkładamy na talerzach, dodajemy jeżyny, posypujemy posypką i polewamy roztopionym masłem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się