Twarogowe kuleczki z jeżynami
Nienadziewane twarogowe kuleczki ze słodkimi cynamonowymi jeżynami, posypane słodką posypką z bułki tartej i polane roztopionym masłem.
przepis,fotoprzepis,Jeżyny,twaróg wiejski z grudkami,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
Jeżyny | 350 | gramów | |
bułka tarta | 2 | łyżki | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
cukier puder | 1 | łyżka | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kasza manna | 60 | gramów | |
masło | 3 | łyżki | |
sól | - | ||
twaróg wiejski z grudkami | 250 | gramów | |
woda | 1 | łyżka |
Przepis
1.
twaróg wiejski z grudkami 250 gramów • jajka kurze 1 sztuka • kasza manna 60 gramów • sól • cukier kryształ ½ łyżeczki
Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jajko, kaszę, szczyptę soli i trochę cukru. Ugniatamy delikatne ciasto.
2.
Z ciasta formujemy 12 kuleczek i zostawiamy na 10 minut.
4.
cukier kryształ 50 gramów • woda 1 łyżka • cynamon mielony 1 łyżeczka • masło 1 łyżka • bułka tarta 2 łyżki • cukier puder 1 łyżka
...wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon a następnie krótko gotujemy (3-5 minut). Lekko mieszamy aby się nie rozpadły. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i krótko smażymy. Do bułki tartej dodajemy cukier i mieszamy.
5.
W większym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wkładamy do środka kuleczki a po ich wypłynięciu na powierzchnię gotujemy około 5 minut.
6.
Kuleczki wyciągamy...
7.
...i zostawiamy na krótko do wystudzenia.
8.
masło 2 łyżki
Kuleczki rozkładamy na talerzach, dodajemy jeżyny, posypujemy posypką i polewamy roztopionym masłem.
Smacznego!