Smażone filety z kurczaka

Klasyczne filety z kurczaka podajemy z ziemniaczanym puree, ziemniaczaną sałatką, ryżem ... albo tylko z chlebem i ogórkiem.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak ›Składniki
Składniki
bułka tarta | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 24 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
piersi z kurczaka | 1000 1100 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis
1. Filety z kurczaka
piersi z kurczaka 1000 gramów
Piersi z kurczaka przekrawamy na połowę i lekko wyklepujemy.

2.
jajka kurze 3 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • sól • mąka chlebowa pszenna T750 • bułka tarta
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i solą. Przygotowujemy sobie mąkę i bułkę tartą. Mięso z kurczaka solimy.

3.
Filet obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.

4.
Na patelni rozgrzewamy olej i filety smażymy 10 minut pod przykryciem, odkrywamy, przewracamy kotlety i smażymy na drugiej stronie 10 minut. Po otoczeniu filetów patelnię już nie przykrywamy przykrywką.

Smacznego!