Słone ciasteczka z pełnoziarnistego ciasta francuskiego
Chrupiące ciasteczka wypełnione szynką i ziemniaczano-serowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,ser Ementaler,ciasto francuskie pełnoziarniste,Słone ciasta
Słone ciasta
Kategorie
Słone ciasta
Składniki
Składniki
ciasto francuskie pełnoziarniste | 400 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
nać pietruszki | 15 | gramów | |
ser Ementaler | 150 | gramów | |
szynka wieprzowa duszona | 100 | gramów | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
sól | - | ||
ziarna sezamu | - | ||
ziemniaki | 200 | gramów |
Przepis


3.
...i ziemniaki.

4.
nać pietruszki 15 gramów • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • sól ¼ łyżeczki
Dodajemy nasiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól i wyrabiamy gęste nadzienie.

5.
ciasto francuskie pełnoziarniste 400 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość 34x46 cm. Kroimy na 8 prostokątów.

6.
szynka wieprzowa duszona 100 gramów
Na 3/4 każdego prostokąta kładziemy plasterek szynki. Ciasto częściowo, według zdjęcia w przepisie, nacinamy.

7.
jajka kurze 1 sztuka
Na szynkę rozdzielamy i kształtujemy nadzienie. Brzegi prostokątów smarujemy roztrzepanym jajkiem.

8.
Część ciasta bez nadzienia przekładamy na ciasto z nadzieniem. Brzegi delikatnie dociskamy.

9.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy resztą jajka, posypujemy ziarenkami i odrobiną soli.

10.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.

11.
Podajemy ciepłe, wtedy smakują najlepiej.

Smacznego!