PRZEPISY

Słone ciasteczka z pełnoziarnistego ciasta francuskiego

Słone ciasteczka z pełnoziarnistego ciasta francuskiego

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Chrupiące ciasteczka wypełnione szynką i ziemniaczano-serowym nadzieniem.

przepis,fotoprzepis,ser Ementaler,ciasto francuskie pełnoziarniste,Słone ciasta

Słone ciasta

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

ciasto francuskie pełnoziarniste

400

1560

gramów

kcal

czarny pieprz mielony

¼

5

łyżeczki

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

nać pietruszki

15

7

gramów

kcal

ser Ementaler

150

576

gramów

kcal

szynka wieprzowa duszona

100

104

gramów

kcal

sól

¼

0

łyżeczki

kcal

sól

0

??

kcal

ziarna sezamu

0

??

kcal

ziemniaki

200

184

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

ziemniaki 200 gramów

Ziemniaki myjemy i gotujemy prawie do miękkości. Ostudzimy i obieramy.

Ziemniaki myjemy i gotujemy prawie do miękkości....

2. 

ser Ementaler 150 gramów

Do miski trzemy ser...

Do miski trzemy ser......

3. 

...i ziemniaki.

...i ziemniaki....

4. 

nać pietruszki 15 gramów  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól ¼ łyżeczki

Dodajemy nasiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól i wyrabiamy gęste nadzienie.

Dodajemy nasiekaną natkę pietruszki, pieprz,...

5. 

ciasto francuskie pełnoziarniste 400 gramów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość 34x46 cm. Kroimy na 8 prostokątów.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej...

6. 

szynka wieprzowa duszona 100 gramów

Na 3/4 każdego prostokąta kładziemy plasterek szynki. Ciasto częściowo, według zdjęcia w przepisie, nacinamy.

Na 3/4 każdego prostokąta kładziemy plasterek...

7. 

jajka kurze 1 sztuka

Na szynkę rozdzielamy i kształtujemy nadzienie. Brzegi prostokątów smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Na szynkę rozdzielamy i kształtujemy nadzienie....

8. 

Część ciasta bez nadzienia przekładamy na ciasto z nadzieniem. Brzegi delikatnie dociskamy.

Część ciasta bez nadzienia przekładamy na...

9. 

ziarna sezamu  sól

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy resztą jajka, posypujemy ziarenkami i odrobiną soli.

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną...

10. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C....

11. 

Podajemy ciepłe, wtedy smakują najlepiej.

Podajemy ciepłe, wtedy smakują najlepiej....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się