swiatwemnie.pl

Słone ciasteczka z pełnoziarnistego ciasta francuskiego

     

Chrupiące ciasteczka wypełnione szynką i ziemniaczano-serowym nadzieniem.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

ziemniaki 200 g

Ziemniaki myjemy i gotujemy prawie do miękkości. Ostudzimy i obieramy.

2. 

ser Ementaler 150 g

Do miski trzemy ser...

3. 

...i ziemniaki.

4. 

nać pietruszki 15 g  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól ¼ łyżeczki

Dodajemy nasiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól i wyrabiamy gęste nadzienie.

5. 

ciasto francuskie pełnoziarniste 400 g

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość 34x46 cm. Kroimy na 8 prostokątów.

6. 

szynka wieprzowa duszona 100 g

Na 3/4 każdego prostokąta kładziemy plasterek szynki. Ciasto częściowo, według zdjęcia w przepisie, nacinamy.

7. 

jajka kurze 1 sztuka

Na szynkę rozdzielamy i kształtujemy nadzienie. Brzegi prostokątów smarujemy roztrzepanym jajkiem.

8. 

Część ciasta bez nadzienia przekładamy na ciasto z nadzieniem. Brzegi delikatnie dociskamy.

9. 

ziarna sezamu  sól

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy resztą jajka, posypujemy ziarenkami i odrobiną soli.

10. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.

11. 

Podajemy ciepłe, wtedy smakują najlepiej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się