Słone ciasteczka z pełnoziarnistego ciasta francuskiego
![Słone ciasteczka z pełnoziarnistego ciasta francuskiego](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001923/img_pl_4x3/slone-ciasteczka-z-pelnoziarnistego-ciasta-francuskiego_00180.jpg)
Chrupiące ciasteczka wypełnione szynką i ziemniaczano-serowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,ser Ementaler,ciasto francuskie pełnoziarniste,Słone ciasta
Słone ciasta
Kategorie
Słone ciasta
Składniki
Składniki
ciasto francuskie pełnoziarniste | 400 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
nać pietruszki | 15 | gramów | |
ser Ementaler | 150 | gramów | |
szynka wieprzowa duszona | 100 | gramów | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
sól | - | ||
ziarna sezamu | - | ||
ziemniaki | 200 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001923/small/IMG_3253.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001923/small/IMG_3256.jpg)
3.
...i ziemniaki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001923/small/IMG_3257.jpg)
4.
nać pietruszki 15 gramów • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • sól ¼ łyżeczki
Dodajemy nasiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól i wyrabiamy gęste nadzienie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001923/small/IMG_3261.jpg)
5.
ciasto francuskie pełnoziarniste 400 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość 34x46 cm. Kroimy na 8 prostokątów.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001923/small/IMG_3267.jpg)
6.
szynka wieprzowa duszona 100 gramów
Na 3/4 każdego prostokąta kładziemy plasterek szynki. Ciasto częściowo, według zdjęcia w przepisie, nacinamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001923/small/IMG_3270.jpg)
7.
jajka kurze 1 sztuka
Na szynkę rozdzielamy i kształtujemy nadzienie. Brzegi prostokątów smarujemy roztrzepanym jajkiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001923/small/IMG_3275.jpg)
8.
Część ciasta bez nadzienia przekładamy na ciasto z nadzieniem. Brzegi delikatnie dociskamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001923/small/IMG_3276.jpg)
9.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy resztą jajka, posypujemy ziarenkami i odrobiną soli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001923/small/IMG_3282.jpg)
10.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001923/small/IMG_3288.jpg)
11.
Podajemy ciepłe, wtedy smakują najlepiej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001923/small/IMG_3309.jpg)
Smacznego!