Ciasto z wiśniami i ricottą

Delikatne po ricotto i orzeźwiające po wiśniach, na chrupiącym cieście francuskim - oto twórczy rezultat naszej wyjątkowej receptury na kuszący deser.
przepis,fotoprzepis,ser Ricotta,wiśnie,Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
174 g
Energia porcji
360 kcal
Czas przygotowania
1 h. 20 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
bułka tarta | 2 112 | łyżki kcal | |
ciasto francuskie | 275 1100 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 7 423 | łyżek kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
mielony kardamon | ½ 10 | łyżeczki kcal | |
ser Ricotta | 500 870 | gramów kcal | |
skrobia ziemniaczana | 3 12 | łyżeczki kcal | |
wiśnie | 350 175 | gramów kcal |
Przepis
1.
jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ 5 łyżek • mielony kardamon ½ łyżeczki • skrobia ziemniaczana 3 łyżeczki • ser Ricotta 500 gramów
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski i razem ubijamy na gładki krem.


3.
ciasto francuskie 275 gramów
Głęboką blachę wykładamy papierem do pieczenia a papier przykrywamy równomiernie rozwałkowanym ciastem francuskim.

4.
Na ciasto francuskie wylewamy krem i posypujemy go przygotowanymi wiśniami.

5.
bułka tarta 2 łyżki • cukier kryształ 2 łyżki
Wierzch równomiernie posypujemy bułką tartą i cukrem.

6.
Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. Serwowanie
Podajemy pokrojone jeszcze ciepłe.

Smacznego!