swiatwemnie.pl

Ciastka kokosowe w waflach

Łatwy w przygotowaniu, niepieczony smakołyk dla weekendowych gości.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Biała czekolada100gramów
Biszkopty100gramów
Cukier puder120gramów
Cukier waniliowy2łyżeczki
Dżem morelowy120gramów
Masło200gramów
Mleko tłuste 3,5%170mililitrów
Sok pomarańczowy100mililitrów
Wafle tortowe4sztuki
Wiórki kokosowe150gramów
Wiórki kokosowe

1. Krem kokosowy

mleko tłuste 3,5% 170 ml  cukier waniliowy 2 łyżeczki  wiórki kokosowe 150 g

Gotujemy mleko z cukrem waniliowym a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy kokos i odstawiamy do wystygnięcia.

Krem kokosowy

2. 

masło 200 g  cukier puder 120 g

Masło ucieramy z cukrem i następnie dodajemy do niego ostudzony kokos.

3. 

wafle tortowe 4 sztuki  dżem morelowy 120 g  sok pomarańczowy 100 ml

Dwa tortowe wafle (około 15x35cm), nacieramy dżemem, a następnie kładziemy na nie dwa czyste wafle. Przygotowujemy sok pomarańczowy wyciśnięty z pomarańcz.

4. 

Na deseczkę kładziemy pierwszy podwójny wafel i smarujemy go połową przygotowanego wcześniej kokosowego kremu.

5. 

biszkopty 100 g

Na warstwie kremu układamy biszkopty namoczone w pomarańczowym soku.

6. 

Na biszkopty nakładamy drugą połowę kremu.

7. 

Na wierzchu kładziemy drugi podwójny dżemowy wafel. Wafle obciążamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, aby zgęstniały (najlepiej przez noc).

8. 

Stężone ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy na równe kawałki.

9. 

biała czekolada 100 g

Roztapiamy białą czekoladę i polewamy nią ciastka ...

10. 

wiórki kokosowe

...a następnie posypujemy startym kokosem. Ciastka ponownie wkładamy na chwilę do lodówki, aby czekolada się ścięła, potem już można ciastka podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się