Kardamonowe ryżowe ciasto z jabłkami

Pachnące ryżowe ciasto, doskonały deser :)
przepis,fotoprzepis,niskotłuszczowe mleko 0,5%,mielony kardamon,ryż okrągłoziarnisty,Słodkie dania,Bezglutenowe
Słodkie dania
Składniki
Składniki
Mączka chleba świętojańskiego | 1 34 | łyżka kcal | |
Stewia - proszek | 2 28 | łyżki kcal | |
Stewia - świeża | 0 ?? | kcal | |
białko jajka | 5 85 | sztuk kcal | |
cukier cynamonowy | 2 114 | łyżki kcal | |
cukier trzcinowy | 2 80 | łyżki kcal | |
cukier trzcinowy | 100 396 | gramów kcal | |
jabłka | 750 458 | gramów kcal | |
mielony kardamon | 1 19 | łyżeczka kcal | |
niskotłuszczowe mleko 0,5% | 1.5 585 | litra kcal | |
olej kokosowy | 50 445 | gramów kcal | |
olej kokosowy | 0 ?? | kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 350 1208 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 5 285 | sztuk kcal |
Przepis
1.
niskotłuszczowe mleko 0,5% 1.5 litra • cukier trzcinowy 2 łyżki • mielony kardamon 1 łyżeczka • ryż okrągłoziarnisty 350 gramów
W mleku mieszamy cukier, zagotowujemy. Dodajemy ryż i około 20 minut go rozgotowujemy często mieszając. Dodajemy kardamon i odstawiamy do ostudzenia.



4.
... i ostudzony ryż.



7.
... i trzemy na cienkie plasterki.


9.
cukier cynamonowy 2 łyżki
Na ryż rozkładamy jabłka i posypujemy cynamonowym cukrem, albo tylko mielonym cynamonem.

10.
Warstwujemy drugą połowę ryżu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i 45 minut pieczemy w temperaturze 180-200°C.

11.
białko jajka 5 sztuk • Stewia - proszek 2 łyżki • Mączka chleba świętojańskiego 1 łyżka
Białka jajek ubijamy na gęstą pianę, dodajemy stewię i mączkę (ewentualnie cukier puder i kakao).

12.
Na upieczone ciasto smarujemy pianę z białek i zapiekamy jeszcze 5 minut. Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy na 15 minut do ostudzenia. Potem wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!