Kardamonowe ryżowe ciasto z jabłkami
Pachnące ryżowe ciasto, doskonały deser :)
przepis,fotoprzepis,niskotłuszczowe mleko 0,5%,mielony kardamon,ryż okrągłoziarnisty,Słodkie dania,Bezglutenowe
Słodkie dania
Składniki
Składniki
Mączka chleba świętojańskiego | 1 | łyżka | |
Stewia - proszek | 2 | łyżki | |
Stewia - świeża | - | ||
białko jajka | 5 | sztuk | |
cukier cynamonowy | 2 | łyżki | |
cukier trzcinowy | 2 | łyżki | |
cukier trzcinowy | 100 | gramów | |
jabłka | 750 | gramów | |
mielony kardamon | 1 | łyżeczka | |
niskotłuszczowe mleko 0,5% | 1.5 | litra | |
olej kokosowy | 50 | gramów | |
olej kokosowy | - | ||
ryż okrągłoziarnisty | 350 | gramów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1.
niskotłuszczowe mleko 0,5% 1.5 litra • cukier trzcinowy 2 łyżki • mielony kardamon 1 łyżeczka • ryż okrągłoziarnisty 350 gramów
W mleku mieszamy cukier, zagotowujemy. Dodajemy ryż i około 20 minut go rozgotowujemy często mieszając. Dodajemy kardamon i odstawiamy do ostudzenia.
4.
... i ostudzony ryż.
7.
... i trzemy na cienkie plasterki.
9.
cukier cynamonowy 2 łyżki
Na ryż rozkładamy jabłka i posypujemy cynamonowym cukrem, albo tylko mielonym cynamonem.
10.
Warstwujemy drugą połowę ryżu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i 45 minut pieczemy w temperaturze 180-200°C.
11.
białko jajka 5 sztuk • Stewia - proszek 2 łyżki • Mączka chleba świętojańskiego 1 łyżka
Białka jajek ubijamy na gęstą pianę, dodajemy stewię i mączkę (ewentualnie cukier puder i kakao).
12.
Na upieczone ciasto smarujemy pianę z białek i zapiekamy jeszcze 5 minut. Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy na 15 minut do ostudzenia. Potem wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!