swiatwemnie.pl

Kardamonowe ryżowe ciasto z jabłkami

     

Pachnące ryżowe ciasto, doskonały deser :)

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

niskotłuszczowe mleko 0,5% 1.5 litra  cukier trzcinowy 2 łyżki  mielony kardamon 1 łyżeczka  ryż okrągłoziarnisty 350 g

W mleku mieszamy cukier, zagotowujemy. Dodajemy ryż i około 20 minut go rozgotowujemy często mieszając. Dodajemy kardamon i odstawiamy do ostudzenia.

2. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier trzcinowy 100 g

Żółtka mieszamy z cukrem.

3. 

olej kokosowy 50 g

Dodajemy kokosowy olej ...

4. 

... i ostudzony ryż.

5. 

Stewia - świeża

Do ryżu dodajemy, jeśli mamy, listki stewii.

6. 

jabłka 750 g

Jabłka obieramy, usuwamy pestki ...

7. 

... i trzemy na cienkie plasterki.

8. 

olej kokosowy

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i rozkładamy w nim połowę ryżowej masy.

9. 

cukier cynamonowy 2 łyżki

Na ryż rozkładamy jabłka i posypujemy cynamonowym cukrem, albo tylko mielonym cynamonem.

10. 

Warstwujemy drugą połowę ryżu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i 45 minut pieczemy w temperaturze 180-200°C.

11. 

białko jajka 5 sztuk  Stewia - proszek 2 łyżki  Mączka chleba świętojańskiego 1 łyżka

Białka jajek ubijamy na gęstą pianę, dodajemy stewię i mączkę (ewentualnie cukier puder i kakao).

12. 

Na upieczone ciasto smarujemy pianę z białek i zapiekamy jeszcze 5 minut. Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy na 15 minut do ostudzenia. Potem wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się