swiatwemnie.pl

Piernikowy chlebek z żytniej mąki

Piernikowy chlebek z żytniej mąki

    

Proste, pachnące ciasto.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:  Ciasta  

 

1. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką.

2. 

mąka żytnia chlebowa 250 gramów  cukier trzcinowy 100 gramów  miód 2 łyżki  jajka kurze 1 sztuka  mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  przyprawa do pierników 2 łyżeczki  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  olej słonecznikowy 3 łyżki

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski i mieszamy razem aż ciasto będzie gładkie.

3. 

rodzynki 100 gramów

Dodajemy umyte rodzynki i mieszamy.

4. 

Ciasto wylewamy do formy.

5. 

Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 180 °C.

6. 

dżem morelowy 3 łyżki

Wykałaczką sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Dżem morelowy rozgotowujemy,...

7. 

migdały płatki

...chlebek nim smarujemy i posypujemy płatkami migdałowymi.

8. 

Ostudzone ciasto kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się