Piernikowy chlebek z żytniej mąki
![Piernikowy chlebek z żytniej mąki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002119/img_pl_4x3/piernikowy-chlebek-z-zytniej-maki_00180.jpg)
Proste, pachnące ciasto.
przepis,fotoprzepis,mąka żytnia chlebowa,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 100 | gramów | |
dżem morelowy | 3 | łyżki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | - | ||
migdały płatki | - | ||
miód | 2 | łyżki | |
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka żytnia chlebowa | 250 | gramów | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
przyprawa do pierników | 2 | łyżeczki | |
rodzynki | 100 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002119/small/IMG_1556.jpg)
2.
mąka żytnia chlebowa 250 gramów • cukier trzcinowy 100 gramów • miód 2 łyżki • jajka kurze 1 sztuka • mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • przyprawa do pierników 2 łyżeczki • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • olej słonecznikowy 3 łyżki
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski i mieszamy razem aż ciasto będzie gładkie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002119/small/IMG_1558.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002119/small/IMG_1560.jpg)
4.
Ciasto wylewamy do formy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002119/small/IMG_1564.jpg)
5.
Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002119/small/IMG_1567.jpg)
6.
dżem morelowy 3 łyżki
Wykałaczką sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Dżem morelowy rozgotowujemy,...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002119/small/IMG_1565.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002119/small/IMG_1569.jpg)
8.
Ostudzone ciasto kroimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002119/small/IMG_1573.jpg)
Smacznego!