Piernikowy chlebek z żytniej mąki
Proste, pachnące ciasto.
przepis,fotoprzepis,mąka żytnia chlebowa,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 100 | gramów | |
dżem morelowy | 3 | łyżki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | - | ||
migdały płatki | - | ||
miód | 2 | łyżki | |
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka żytnia chlebowa | 250 | gramów | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
przyprawa do pierników | 2 | łyżeczki | |
rodzynki | 100 | gramów |
Przepis

2.
mąka żytnia chlebowa 250 gramów • cukier trzcinowy 100 gramów • miód 2 łyżki • jajka kurze 1 sztuka • mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • przyprawa do pierników 2 łyżeczki • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • olej słonecznikowy 3 łyżki
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski i mieszamy razem aż ciasto będzie gładkie.


4.
Ciasto wylewamy do formy.

5.
Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 180 °C.

6.
dżem morelowy 3 łyżki
Wykałaczką sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Dżem morelowy rozgotowujemy,...


8.
Ostudzone ciasto kroimy.

Smacznego!