swiatwemnie.pl

Bananowy koktajl z błonnikiem

     

Zdrowe smaczne śniadanie. Napój wam doda dużo wapnia, magnezu i błonnika. Nasyci was na długi czas. Dlatego jest dobry dla tych którzy chcieliby mieć te parę kilo mniej, pod warunkiem że nie zapijecie nim trzy buchty z dżemem :)

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

 

 

Banan240gramów
Błonnik rozpuszczalny psyllium1łyżka
Cukier cynamonowy½łyżeczki
Miód15gramów
Mleko półtłuste 1,5%400mililitrów

1. 

banan 240 g  miód 15 g  cukier cynamonowy ½ łyżeczki

Banany obieramy. Z jednego banana odkrawamy dwa podłużne kółeczka i posypujemy je cynamonowym cukrem. Resztę bananów kroimy i wkładamy je do miksera. Dodajemy jedną stołową łyżkę miodu.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  błonnik rozpuszczalny Psyllium 1 łyżka

Wlewamy mleko i wsypujemy płaską łyżkę błonnika. Mikser włączamy i na najwyższych obrotach miksujemy na pianę.

3. 

Koktajl wlewamy do wysokich szklanek o objętości około 350 ml. Ozdabiamy cynamonowym plastrem banana i serwujemy ze słomką. Powolnym piciem napoju przez słomkę nie tylko będziemy się rozkoszować jego smakiem ale także odczujemy wyraźniejsze poczucie nasycenia.

4. Wartość energetyczna porcji

240 kcal

Wartość energetyczna porcji

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się