swiatwemnie.pl

Truskawkowo - pomarańczowy tort fitness

     

Delikatny, kremowy, prawie raw, przysmak z wysoką dawką zdrowej energii.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

Daktyle200gramów
Kakao proszek2łyżeczki
Miód1łyżeczka
Miód20gramów
Mąka gryczana25gramów
Olej kokosowy40gramów
Olej kokosowy1łyżeczka
Orzechy nerkowca naturalne50gramów
Orzechy włoskie100gramów
Pomarańcz400gramów
Płatki owsiane50gramów
Stewia - świeża
Truskawki (mrożone)150gramów
Woda

1. Przygotowanie orzechów

orzechy nerkowca naturalne 50 g  woda

Cztery godziny przed przyrządzaniem tortu orzechy moczymy w wodzie i wkładamy do lodówki.

Przygotowanie orzechów

2. Przyrządzanie daktyli

daktyle 200 g  woda

Daktyle wypestkowujemy i moczymy w zimnej wodzie na godzinę-dwie.

Przyrządzanie daktyli

3. Przygotowanie korpusu

Daktyle odcedzamy i miksujemy na drobno.

Przygotowanie korpusu

4. 

orzechy włoskie 100 g

Orzechy kroimy na drobno w kuchennym siekaczu...

5. 

olej kokosowy 20 g

...oraz miksujemy wraz z olejem i dodajemy do masy daktylowej.

6. 

Okrągłą formę (średnica 18 cm) kładziemy na odpowiednio wielki talerz. Wkładamy do niej daktylowo - orzechową masę i wyrównujemy. Przy wyrównywaniu przytrzymujemy formę tak, aby nie ślizgała nam się na talerzu. Wkładamy do lodówki.

7. Owocowe kremowe nadzienie

pomarańcz 400 g

Pomarańcze obieramy i dobrze miksujemy.

Owocowe kremowe nadzienie

8. 

Orzechy keszu odcedzamy...

9. 

...i miksujemy na papkę.

10. 

truskawki (mrożone) 150 g

Dodajemy nierozmrożone (ewentualnie świeże) truskawki.

11. 

Truskawki miksujemy z orzechami.

12. 

olej kokosowy 20 g  miód 20 g

Orzechowo - truskawkową masę dodajemy do pomarańcz i razem z olejem oraz miodem miksujemy.

13. 

mąka gryczana 25 g

Dosypujemy mąkę gryczaną...

14. 

płatki owsiane 50 g

...i na proszek zmielone płatki owsiane. Dobrze miksujemy.

15. 

Masę nalewamy na korpus i wkładamy na dzień do lodówki.

16. 

Przed podaniem wkładamy tort na 15 minut do lodówki. Potem go wyciągamy, nożem odkrawamy od formy, którą usuwamy.

17. Raw polewa kakaowa

olej kokosowy 1 łyżeczka  kakao proszek 2 łyżeczki  miód 1 łyżeczka

Z oleju, kakao i miodu mieszamy polewę i wkładamy ją do strzykawki (cukierniczej).

Raw polewa kakaowa

18. 

Tort ozdabiamy polewą...

19. 

Stewia - świeża

...oraz liśćmi stewii. Kroimy i możemy serwować.

20. Wartość energetyczna

1 porcja = ok. 300 kcal

Wartość energetyczna

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się