swiatwemnie.pl

Truskawkowo - pomarańczowy tort fitness

     

Delikatny, kremowy, prawie raw, przysmak z wysoką dawką zdrowej energii.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

Stewia - świeża0
daktyle200gramów
kakao proszek2łyżeczki
miód1łyżeczka
miód20gramów
mąka gryczana25gramów
olej kokosowy40gramów
olej kokosowy1łyżeczka
orzechy nerkowca naturalne50gramów
orzechy włoskie100gramów
pomarańcz400gramów
płatki owsiane50gramów
truskawki (mrożone)150gramów
woda0

1. Przygotowanie orzechów

orzechy nerkowca naturalne 50 gramów  woda

Cztery godziny przed przyrządzaniem tortu orzechy moczymy w wodzie i wkładamy do lodówki.

Przygotowanie orzechów

2. Przyrządzanie daktyli

daktyle 200 gramów  woda

Daktyle wypestkowujemy i moczymy w zimnej wodzie na godzinę-dwie.

Przyrządzanie daktyli

3. Przygotowanie korpusu

Daktyle odcedzamy i miksujemy na drobno.

Przygotowanie korpusu

4. 

orzechy włoskie 100 gramów

Orzechy kroimy na drobno w kuchennym siekaczu...

5. 

olej kokosowy 20 gramów

...oraz miksujemy wraz z olejem i dodajemy do masy daktylowej.

6. 

Okrągłą formę (średnica 18 cm) kładziemy na odpowiednio wielki talerz. Wkładamy do niej daktylowo - orzechową masę i wyrównujemy. Przy wyrównywaniu przytrzymujemy formę tak, aby nie ślizgała nam się na talerzu. Wkładamy do lodówki.

7. Owocowe kremowe nadzienie

pomarańcz 400 gramów

Pomarańcze obieramy i dobrze miksujemy.

Owocowe kremowe nadzienie

8. 

Orzechy keszu odcedzamy...

9. 

...i miksujemy na papkę.

10. 

truskawki (mrożone) 150 gramów

Dodajemy nierozmrożone (ewentualnie świeże) truskawki.

11. 

Truskawki miksujemy z orzechami.

12. 

olej kokosowy 20 gramów  miód 20 gramów

Orzechowo - truskawkową masę dodajemy do pomarańcz i razem z olejem oraz miodem miksujemy.

13. 

mąka gryczana 25 gramów

Dosypujemy mąkę gryczaną...

14. 

płatki owsiane 50 gramów

...i na proszek zmielone płatki owsiane. Dobrze miksujemy.

15. 

Masę nalewamy na korpus i wkładamy na dzień do lodówki.

16. 

Przed podaniem wkładamy tort na 15 minut do lodówki. Potem go wyciągamy, nożem odkrawamy od formy, którą usuwamy.

17. Raw polewa kakaowa

olej kokosowy 1 łyżeczka  kakao proszek 2 łyżeczki  miód 1 łyżeczka

Z oleju, kakao i miodu mieszamy polewę i wkładamy ją do strzykawki (cukierniczej).

Raw polewa kakaowa

18. 

Tort ozdabiamy polewą...

19. 

Stewia - świeża

...oraz liśćmi stewii. Kroimy i możemy serwować.

20. Wartość energetyczna

1 porcja = ok. 300 kcal

Wartość energetyczna

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się