Truskawkowo - pomarańczowy tort fitness
![Truskawkowo - pomarańczowy tort fitness](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001236/img_pl_4x3/truskawkowo-pomaranczowy-tort-fitness_00180.jpg)
Delikatny, kremowy, prawie raw, przysmak z wysoką dawką zdrowej energii.
przepis,fotoprzepis,orzechy nerkowca naturalne,daktyle,orzechy włoskie,truskawki (mrożone),Zdrowe wypieki,,Bezlaktozowe
Zdrowe wypieki
Składniki
Składniki
Stewia - świeża | - | ||
daktyle | 200 | gramów | |
kakao proszek | 2 | łyżeczki | |
miód | 1 | łyżeczka | |
miód | 20 | gramów | |
mąka gryczana | 25 | gramów | |
olej kokosowy | 40 | gramów | |
olej kokosowy | 1 | łyżeczka | |
orzechy nerkowca naturalne | 50 | gramów | |
orzechy włoskie | 100 | gramów | |
pomarańcz | 400 | gramów | |
płatki owsiane | 50 | gramów | |
truskawki (mrożone) | 150 | gramów | |
woda | 0 |
Przepis
1. Przygotowanie orzechów
orzechy nerkowca naturalne 50 gramów • woda
Cztery godziny przed przyrządzaniem tortu orzechy moczymy w wodzie i wkładamy do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4425w.jpg)
2. Przyrządzanie daktyli
Daktyle wypestkowujemy i moczymy w zimnej wodzie na godzinę-dwie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4424.jpg)
3. Przygotowanie korpusu
Daktyle odcedzamy i miksujemy na drobno.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4428.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4427.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4430.jpg)
6.
Okrągłą formę (średnica 18 cm) kładziemy na odpowiednio wielki talerz. Wkładamy do niej daktylowo - orzechową masę i wyrównujemy. Przy wyrównywaniu przytrzymujemy formę tak, aby nie ślizgała nam się na talerzu. Wkładamy do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4432.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4440.jpg)
8.
Orzechy keszu odcedzamy...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4434.jpg)
9.
...i miksujemy na papkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4436.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4437.jpg)
11.
Truskawki miksujemy z orzechami.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4441.jpg)
12.
olej kokosowy 20 gramów • miód 20 gramów
Orzechowo - truskawkową masę dodajemy do pomarańcz i razem z olejem oraz miodem miksujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4445.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4446.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4450.jpg)
15.
Masę nalewamy na korpus i wkładamy na dzień do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4452.jpg)
16.
Przed podaniem wkładamy tort na 15 minut do lodówki. Potem go wyciągamy, nożem odkrawamy od formy, którą usuwamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4456.jpg)
17. Raw polewa kakaowa
olej kokosowy 1 łyżeczka • kakao proszek 2 łyżeczki • miód 1 łyżeczka
Z oleju, kakao i miodu mieszamy polewę i wkładamy ją do strzykawki (cukierniczej).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4453.jpg)
18.
Tort ozdabiamy polewą...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4457.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4464.jpg)
20. Wartość energetyczna
1 porcja = ok. 300 kcal
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001236/small/IMG_4482.jpg)
Smacznego!