swiatwemnie.pl

Czekoladowo - orzechowe ciasto

Wyśmienite i łatwe w przygotowaniu ciasto z orzechami, nadziewane kremem czekoladowym.

 

Ilość porcji: 18

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta biszkoptowego

jajka kurze 8 sztuk  cukier kryształ 9 łyżek  cukier waniliowy 1 opakowanie  olej słonecznikowy 2 łyżki  mielone orzechy włoskie 140 g  mąka chlebowa pszenna T750 6 łyżek  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy pianę. Następnie dodajemy olej, mielone orzechy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ciasto dzielimy na dwie równe części i stopniowo pieczemy na małej (około 20x25 cm), posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Pieczemy w temperaturze 180-200 °C, przez około 10 minut.

Przygotowanie ciasta biszkoptowego

2. 

dżem wiśniowy

Upieczone płaty ciasta wyciągamy i jeden z nich smarujemy dżemem, ostudzamy.

3. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 300 ml  budyń waniliowy w proszku 30 g

Część zimnego mleka odlewamy a resztę zagotowujemy. Do odlanego mleka dodajemy budyń, mieszamy i dolewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu

4. 

masło 200 g  cukier puder 5 łyżek  kakao proszek 2 łyżki  czekolada do gotowania 4 łyżki

Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo do niego dodajemy ugotowany budyń, kakao i miękką czekoladę,ubijamy gładki krem.

5. Nadziewanie, zdobienie

Kremem smarujemy dolny płat, który wcześniej był już posmarowany dżemem, przykrywamy drugim płatem. Resztę kremu użyjemy na wyrównanie wierzchu ciasta.

Nadziewanie, zdobienie

6. 

polewa czekoladowa

Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Możemy go również dodatkowo ozdobić polewą z białej czekolady. Aby czekolada nie pękała, ciasto kroimy ciepłym nożem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się