PRZEPISY

Likierowe kostki

Likierowe kostki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Wyśmienite kremowe ciasto. Z doświadczenia możemy stwierdzić, że 16 kostek będzie za mało :) dlatego polecamy podane ilości składników podwoić i upiec od razu 32 :)

przepis,fotoprzepis,likier jajeczny,likier jajeczny,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

4

68

sztuki

kcal

budyń waniliowy w proszku

80

284

gramów

kcal

cukier kryształ

50

201

gramów

kcal

cukier puder

140

544

gramów

kcal

czekolada

0

??

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

150

240

gramów

kcal

likier jajeczny

250

575

mililitrów

kcal

masło

200

1468

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

500

240

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

100

356

gramów

kcal

proszek do pieczenia

1

4

łyżeczka

kcal

woda

4

0

łyżki

kcal

śmietan-fix

10

35

gramów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

250

778

mililitrów

kcal

żółtko jajka

4

228

sztuki

kcal

 

Przepis

1. Korpus

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 100 gramów  woda 4 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Żółtka mieszamy z cukrem. Dodajemy wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Żółtka mieszamy z cukrem. Dodajemy wodę i...

2. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy pianę i powoli dodajemy ją do ciasta.

Z białek ubijamy pianę i powoli dodajemy ją do...

3. 

Ciasto wylewamy do formy - małej blachy (25x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wylewamy do formy - małej blachy (25x25...

4. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C 12 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze...

5. 

likier jajeczny 100 mililitrów

Usuwamy papier i ciasto obracamy wierzchem w dół na tacę. Korpus smarujemy likierem jajecznym.

Usuwamy papier i ciasto obracamy wierzchem w dół...

6. Krem z budyniu i likieru

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  cukier kryształ 50 gramów  budyń waniliowy w proszku 80 gramów

W mleku mieszamy cukier i budyń w proszku. Gotujemy gęsty budyń i zostawiamy do wystygnięcia.

W mleku mieszamy cukier i budyń w proszku....

7. 

likier jajeczny 150 mililitrów

Dodajemy likier jajeczny ...

Dodajemy likier jajeczny ......

8. 

masło 200 gramów

... i masło. Miksujemy, dopóki składniki nie połączą się w gładki krem.

... i masło. Miksujemy, dopóki składniki nie...

9. 

Krem nanosimy na korpus. W ten sposób przygotowane ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

Krem nanosimy na korpus. W ten sposób...

10. Krem śmietanowy

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  śmietan-fix 10 gramów  cukier puder 40 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 gramów

Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fix. Następnie dodajemy cukier i kwaśną śmietanę.

Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fix....

11. 

Krem śmietanowy nakładamy na budyń. Zostawiamy dalej na 2 godziny w lodówce.

Krem śmietanowy nakładamy na budyń. Zostawiamy...

12. 

czekolada

Potem ciasto kroimy na kwadraty i zdobimy roztopioną czekoladą. Do pory podawania do stołu przechowujemy je w lodówce.

Potem ciasto kroimy na kwadraty i zdobimy...

13. 

Przed podawaniem lekko przekrawamy połączoną czekoladową warstwę.

Przed podawaniem lekko przekrawamy połączoną...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się