Likierowe kostki

Wyśmienite kremowe ciasto. Z doświadczenia możemy stwierdzić, że 16 kostek będzie za mało :) dlatego polecamy podane ilości składników podwoić i upiec od razu 32 :)
przepis,fotoprzepis,likier jajeczny,likier jajeczny,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 80 284 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
cukier puder | 140 544 | gramów kcal | |
czekolada | 0 ?? | kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 150 240 | gramów kcal | |
likier jajeczny | 250 575 | mililitrów kcal | |
masło | 200 1468 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 240 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
woda | 4 0 | łyżki kcal | |
śmietan-fix | 10 35 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis
1. Korpus
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 100 gramów • woda 4 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Żółtka mieszamy z cukrem. Dodajemy wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia.


3.
Ciasto wylewamy do formy - małej blachy (25x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

4.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C 12 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.

5.
likier jajeczny 100 mililitrów
Usuwamy papier i ciasto obracamy wierzchem w dół na tacę. Korpus smarujemy likierem jajecznym.

6. Krem z budyniu i likieru
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • budyń waniliowy w proszku 80 gramów
W mleku mieszamy cukier i budyń w proszku. Gotujemy gęsty budyń i zostawiamy do wystygnięcia.



9.
Krem nanosimy na korpus. W ten sposób przygotowane ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

10. Krem śmietanowy
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 10 gramów • cukier puder 40 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 gramów
Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fix. Następnie dodajemy cukier i kwaśną śmietanę.

11.
Krem śmietanowy nakładamy na budyń. Zostawiamy dalej na 2 godziny w lodówce.

12.
Potem ciasto kroimy na kwadraty i zdobimy roztopioną czekoladą. Do pory podawania do stołu przechowujemy je w lodówce.

13.
Przed podawaniem lekko przekrawamy połączoną czekoladową warstwę.

Smacznego!