Linieckie arachidowe talary
Arachidowe łączone kółeczka, ozdobione czekoladą i bożonarodzeniową dekoracją. Doskonały słodki przysmak.
przepis,fotoprzepis,białko jajka,orzechy ziemne prażone niesolone,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
biszkopty | 20 | gramów | |
cukier puder | 110 | gramów | |
czekolada | - | ||
dekoracja cukiernicza-płatki | - | ||
dżem porzeczkowy | - | ||
masło | 80 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 140 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
orzechy ziemne prażone niesolone | 80 | gramów | |
soda oczyszczona | 1 | szczypta | |
sok z cytryny | 1 | łyżka | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 140 gramów • masło 80 gramów • cukier puder 30 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • sok z cytryny 1 łyżka • soda oczyszczona 1 szczypta
Do miski wkładamy wymienione składniki. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
2.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kółeczka (średnica około 4 cm).
3.
Kółeczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
6.
cukier puder 80 gramów • orzechy ziemne prażone niesolone 80 gramów • biszkopty 20 gramów
Do piany z białek dodajemy cukier, na drobno nasiekane arachidy (najlepiej się je sieka w kuchennym siekaczu) i pokruszone biszkopty.
7.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy łyżeczką małe kupeczki. Podczas pieczenia rozejdą się do okrągłego kształtu.
8.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 160 °C.
11.
Odstawiamy na jeden dzień i możemy podawać :)
Smacznego!