swiatwemnie.pl

Linieckie arachidowe talary

     

Arachidowe łączone kółeczka, ozdobione czekoladą i bożonarodzeniową dekoracją. Doskonały słodki przysmak.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 140 g  masło 80 g  cukier puder 30 g  żółtko jajka 2 sztuki  sok z cytryny 1 łyżka  soda oczyszczona 1 szczypta

Do miski wkładamy wymienione składniki. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kółeczka (średnica około 4 cm).

3. 

Kółeczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

5. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

6. 

cukier puder 80 g  orzechy ziemne prażone niesolone 80 g  biszkopty 20 g

Do piany z białek dodajemy cukier, na drobno nasiekane arachidy (najlepiej się je sieka w kuchennym siekaczu) i pokruszone biszkopty.

7. 

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy łyżeczką małe kupeczki. Podczas pieczenia rozejdą się do okrągłego kształtu.

8. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 160 °C.

9. 

dżem porzeczkowy

Kółeczka łączymy dżemem.

10. 

czekolada  dekoracja cukiernicza-płatki

Ozdabiamy według fantazji :)

11. 

Odstawiamy na jeden dzień i możemy podawać :)

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się