swiatwemnie.pl

Nie pieczone czekoladowe ciasteczka

     

Prosty i szybki przepis na przygotowanie czekoladowego smakołyku z biszkoptami.

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

biszkopty 200 g  mielone orzechy włoskie 200 g  cukier waniliowy 1 sztuka  cukier puder 60 g  masło 100 g  czekolada do gotowania 100 g  białko jajka 1 sztuka  powidło porzeczkowe 2 łyżki

Rozkruszone biszkopty, mielone orzechy, waniliowy cukier i cukier puder, roztopioną czekoladę, dżem, białko, rum i masło razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Zapakowujemy do woreczka foliowego i na około godzinę wkładamy do lodówki.

2. 

Odleżane ciasto rozwałkowujemy na pocukrzonej stolnicy albo między foliami na grubość około 1,5 cm i wykrawamy kostki (4x4cm), albo różne kształty tak, aby były troszkę większe niż biszkopty.

3. 

masło 80 g  cukier puder 4 łyżki  polewa czekoladowa

Wierzch wykrojonego ciasta maczamy w roztopionej czekoladzie i na środek nakładamy troszkę kremu, który przygotowujemy następująco: masło z cukrem ubijamy na gładko.

4. 

biszkopty  czarna kawa 1 łyżeczka  woda 0.2 litra

Gotujemy kawę, w której na sekundę maczamy biszkopty i umieszczamy je na kremie na czekoladowym spodzie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się