PRZEPISY

Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

Sposób w jaki cukier przyrządzały sobie nasze praprababcie...Proste przygotowanie domowego cukru waniliowego. Cukier zawiera prawdziwą wanilię, a więc naturalną wanilinę a nie syntetyczny posmak wanilii.

przepis,fotoprzepis,cukier trzcinowy,laska wanilii,Nieuwzględnione słodkie przepisy,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Nieuwzględnione słodkie przepisy

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier trzcinowy200gramów
laska wanilii2sztuki

 

Przepis

1. 

cukier trzcinowy 200 gramów

Cukier mielimy w młynku do kawy (nie całkiem na proszek) i sypiemy go do zamykanego szklanego naczynia.
W tym przepisie jest użyty cukier trzcinowy, ale można wykorzystać także biały cukier kryształ. Z użyciem tego trzcinowego cukier nabędzie, oprócz smaku waniliowego również posmak lekko miodowy.

2. 

laska wanilii 2 sztuki

Laski wanilii kroimy wzdłuż i nożem z wewnętrznej strony zeskrobujemy nasiona. Nasiona dodajemy do cukru i dobrze mieszamy.

3. 

Na końcu do naczynia z cukrem wkładamy także puste połówki lasek wanilii.

4. 

Naczynie zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Podczas tych dwóch tygodni od czasu do czasu naczyniem potrząsamy. Po upłynięciu tego okresu usuwamy puste laski a wanilię możemy użyć do pieczenia w potrzebnej ilości, około 1,5 - 2 łyżeczek na ciasto czy kołacz.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się