swiatwemnie.pl

Domowy cukier waniliowy

    

Sposób w jaki cukier przyrządzały sobie nasze praprababcie...Proste przygotowanie domowego cukru waniliowego. Cukier zawiera prawdziwą wanilię, a więc naturalną wanilinę a nie syntetyczny posmak wanilii.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

cukier trzcinowy200gramów
laska wanilii2sztuki

1. 

cukier trzcinowy 200 gramów

Cukier mielimy w młynku do kawy (nie całkiem na proszek) i sypiemy go do zamykanego szklanego naczynia.
W tym przepisie jest użyty cukier trzcinowy, ale można wykorzystać także biały cukier kryształ. Z użyciem tego trzcinowego cukier nabędzie, oprócz smaku waniliowego również posmak lekko miodowy.

2. 

laska wanilii 2 sztuki

Laski wanilii kroimy wzdłuż i nożem z wewnętrznej strony zeskrobujemy nasiona. Nasiona dodajemy do cukru i dobrze mieszamy.

3. 

Na końcu do naczynia z cukrem wkładamy także puste połówki lasek wanilii.

4. 

Naczynie zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Podczas tych dwóch tygodni od czasu do czasu naczyniem potrząsamy. Po upłynięciu tego okresu usuwamy puste laski a wanilię możemy użyć do pieczenia w potrzebnej ilości, około 1,5 - 2 łyżeczek na ciasto czy kołacz.

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się