swiatwemnie.pl

Jajecznica z zieloną cebulką

    

Przepis na wiosenną jajecznicę - delikatną pod względem smaku i konsystencji.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

 

 

bazylia-
biały jogurt3łyżki
jajka kurze4sztuki
masło30gramów
ogórek sałatkowy½sztuki
sól¼łyżeczki
zielona cebulka70gramów

1. 

zielona cebulka 70 gramów  masło 30 gramów

Zieloną cebulkę kroimy na cienkie kółeczka i powoli szklimy na maśle.

2. 

jajka kurze 4 sztuki  bazylia  sól ¼ łyżeczki

Gdy cebulka po kilku minutach troszkę zmięknie, dodajemy jajka i pokrojone listki bazylii. Mieszamy i staramy się nie uszkodzić żółtek.

3. 

biały jogurt 3 łyżki

Gdy białka stężeją, dodajemy jogurt i dobrze mieszamy.

4. 

Po chwilce mieszania i smażenia jajecznica uzyska tęższą, ale kremową konsystencję.

5. 

ogórek sałatkowy ½ sztuki

Serwujemy na skórce od ogórka, którą uzyskamy ostrożnym okrawaniem za pomocą dostatecznie ostrego noża.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się