Migdałowo mascarpone rurki
![Migdałowo mascarpone rurki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001972/img_pl_4x3/migdalowo-mascarpone-rurki_00180.jpg)
Wspaniałe kremowe rurki z francuskiego ciasta.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,migdały mielone,mascarpone,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukier puder | 50 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
krokant z migdałów | - | ||
likier jajeczny | 2 | łyżki | |
mascarpone | 250 | gramów | |
masło | - | ||
masło | 50 | gramów | |
migdały mielone | 50 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 | mililitrów |
Przepis
1.
ciasto francuskie 275 gramów
Ciasto francuskie zawinięte w papier rozwijamy i kroimy na paski o szerokości 2 cm.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001972/small/IMG_5995.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001972/small/IMG_5996.jpg)
3.
Częściowym przekładaniem owijamy pas ciasta wokół rurki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001972/small/IMG_5999.jpg)
4.
jajka kurze 1 sztuka
Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001972/small/IMG_6001.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001972/small/IMG_6003.jpg)
6.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 220°C. Upieczone rurki jeszcze ciepłe ściągamy z foremek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001972/small/IMG_6008.jpg)
7.
masło 50 gramów • cukier puder 50 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001972/small/IMG_5982.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001972/small/IMG_5984.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001972/small/IMG_5988.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001972/small/IMG_5990.jpg)
11.
śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów
...i ubitą śmietanę. Krem wkładamy na pół godziny do lodówki, aby delikatnie stężał.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001972/small/IMG_5992.jpg)
12.
Potem krem wkładamy do rękawa cukierniczego.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001972/small/IMG_6010.jpg)
13.
Napełniamy nim rurki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001972/small/IMG_6013.jpg)
14.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny i możemy podawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001972/small/IMG_6016.jpg)
Smacznego!