Prosty deser, pełny orzechów i czekolady, na sposób tradycyjnej rosyjskiej kuchni. Jest naprawdę очень хорошо - bardzo dobry.
Pichcił
Ilość porcji
—
Czas przygotowania
—
Trudność
wysoka
Cukier puder | 380 | gramów | |
Cytryna | ½ | sztuki | |
Czekolada 85% | 100 | gramów | |
Jajka kurze | 6 | sztuk | |
Margaryna | 1 | łyżeczka | |
Masło | 175 | gramów | |
Mielone orzechy włoskie | 90 | gramów | |
Mąka luksusowa pszenna t550 | 150 | gramów | |
Proszek do pieczenia | 1 | łyżka | |
Woda | 3 | łyżki |
4.
mąka luksusowa pszenna T550 150 g • proszek do pieczenia 1 łyżka
... i mąkę z proszkiem do pieczenia.
5.
Wszystko razem dobrze mieszamy.
6.
Połowę ciasta wylewamy na mniejszą blachę (35x35cm).
7.
czekolada 85% 100 g
Na ciasto strugamy czekoladę. W naszym przepisie czekoladę po prostu połamaliśmy, dzięki temu deser był przyjemnie chrupiący podczas konsumpcji.
8.
Na czekoladę nalewamy drugą połowę ciasta.
9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (około 25 minut). Czy jest ciasto upieczone sprawdzamy za pomocą wykałaczki. Wbijamy ją do ciasta a po wyciągnięciu jej koniec musi być suchy, nielepiący się. Ciasto odstawiamy żeby dobrze wystygło.
10. Cytrynowa polewa lukrowa
cukier puder 180 g • woda 3 łyżki • margaryna 1 łyżeczka • cytryna ½ sztuki
Do miski odważymy przesiany cukier. Dodajemy ciepłą wodę i roztopiony tłuszcz. Dodajemy cytrynowy sok. Mieszamy, aż polewa będzie gładka i gęsta.
11.
Polewą polewamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Smacznego!