swiatwemnie.pl

Orzechowe kawałki Haraszo

    

Prosty deser, pełny orzechów i czekolady, na sposób tradycyjnej rosyjskiej kuchni. Jest naprawdę очень хорошо - bardzo dobry.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

cukier puder380gramów
cytryna½sztuki
czekolada 85%100gramów
jajka kurze6sztuk
margaryna1łyżeczka
masło175gramów
mielone orzechy włoskie90gramów
mąka luksusowa pszenna T550150gramów
proszek do pieczenia1łyżka
woda3łyżki

1. 

jajka kurze 6 sztuk  cukier puder 200 gramów

Jajka mieszamy z cukrem.

2. 

masło 175 gramów

Dodajemy roztopione wystudzone masło.

3. 

mielone orzechy włoskie 90 gramów

Dosypujemy orzechy...

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżka

... i mąkę z proszkiem do pieczenia.

5. 

Wszystko razem dobrze mieszamy.

6. 

Połowę ciasta wylewamy na mniejszą blachę (35x35cm).

7. 

czekolada 85% 100 gramów

Na ciasto strugamy czekoladę. W naszym przepisie czekoladę po prostu połamaliśmy, dzięki temu deser był przyjemnie chrupiący podczas konsumpcji.

8. 

Na czekoladę nalewamy drugą połowę ciasta.

9. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (około 25 minut). Czy jest ciasto upieczone sprawdzamy za pomocą wykałaczki. Wbijamy ją do ciasta a po wyciągnięciu jej koniec musi być suchy, nielepiący się. Ciasto odstawiamy żeby dobrze wystygło.

10. Cytrynowa polewa lukrowa

cukier puder 180 gramów  woda 3 łyżki  margaryna 1 łyżeczka  cytryna ½ sztuki

Do miski odważymy przesiany cukier. Dodajemy ciepłą wodę i roztopiony tłuszcz. Dodajemy cytrynowy sok. Mieszamy, aż polewa będzie gładka i gęsta.

Cytrynowa polewa lukrowa

11. 

Polewą polewamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się