Orzechowe kawałki Haraszo
Prosty deser, pełny orzechów i czekolady, na sposób tradycyjnej rosyjskiej kuchni. Jest naprawdę очень хорошо - bardzo dobry.
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,czekolada 85%,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
cukier puder | 380 | gramów | |
cytryna | ½ | sztuki | |
czekolada 85% | 100 | gramów | |
jajka kurze | 6 | sztuk | |
margaryna | 1 | łyżeczka | |
masło | 175 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 90 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 150 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżka | |
woda | 3 | łyżki |
Przepis
4.
mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżka
... i mąkę z proszkiem do pieczenia.
5.
Wszystko razem dobrze mieszamy.
6.
Połowę ciasta wylewamy na mniejszą blachę (35x35cm).
7.
czekolada 85% 100 gramów
Na ciasto strugamy czekoladę. W naszym przepisie czekoladę po prostu połamaliśmy, dzięki temu deser był przyjemnie chrupiący podczas konsumpcji.
8.
Na czekoladę nalewamy drugą połowę ciasta.
9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (około 25 minut). Czy jest ciasto upieczone sprawdzamy za pomocą wykałaczki. Wbijamy ją do ciasta a po wyciągnięciu jej koniec musi być suchy, nielepiący się. Ciasto odstawiamy żeby dobrze wystygło.
10. Cytrynowa polewa lukrowa
cukier puder 180 gramów • woda 3 łyżki • margaryna 1 łyżeczka • cytryna ½ sztuki
Do miski odważymy przesiany cukier. Dodajemy ciepłą wodę i roztopiony tłuszcz. Dodajemy cytrynowy sok. Mieszamy, aż polewa będzie gładka i gęsta.
11.
Polewą polewamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Smacznego!