Orzechowe kawałki Haraszo
![Orzechowe kawałki Haraszo](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001087/img_pl_4x3/orzechowe-kawalki-haraszo_00180.jpg)
Prosty deser, pełny orzechów i czekolady, na sposób tradycyjnej rosyjskiej kuchni. Jest naprawdę очень хорошо - bardzo dobry.
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,czekolada 85%,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
cukier puder | 380 | gramów | |
cytryna | ½ | sztuki | |
czekolada 85% | 100 | gramów | |
jajka kurze | 6 | sztuk | |
margaryna | 1 | łyżeczka | |
masło | 175 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 90 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 150 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżka | |
woda | 3 | łyżki |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001087/small/IMG_7232.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001087/small/IMG_7233.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001087/small/IMG_7234.jpg)
4.
mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżka
... i mąkę z proszkiem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001087/small/IMG_7235.jpg)
5.
Wszystko razem dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001087/small/IMG_7237.jpg)
6.
Połowę ciasta wylewamy na mniejszą blachę (35x35cm).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001087/small/IMG_7238.jpg)
7.
czekolada 85% 100 gramów
Na ciasto strugamy czekoladę. W naszym przepisie czekoladę po prostu połamaliśmy, dzięki temu deser był przyjemnie chrupiący podczas konsumpcji.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001087/small/IMG_7240.jpg)
8.
Na czekoladę nalewamy drugą połowę ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001087/small/IMG_7241.jpg)
9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (około 25 minut). Czy jest ciasto upieczone sprawdzamy za pomocą wykałaczki. Wbijamy ją do ciasta a po wyciągnięciu jej koniec musi być suchy, nielepiący się. Ciasto odstawiamy żeby dobrze wystygło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001087/small/IMG_7247.jpg)
10. Cytrynowa polewa lukrowa
cukier puder 180 gramów • woda 3 łyżki • margaryna 1 łyżeczka • cytryna ½ sztuki
Do miski odważymy przesiany cukier. Dodajemy ciepłą wodę i roztopiony tłuszcz. Dodajemy cytrynowy sok. Mieszamy, aż polewa będzie gładka i gęsta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001087/small/IMG_7245.jpg)
11.
Polewą polewamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001087/small/IMG_7265.jpg)
Smacznego!