swiatwemnie.pl

Orzechowa granola

    

Zmieszajcie z jogurtem i stwórzcie fantastyczne, smaczne i sycące śniadanie bogate w błonnik i antyoksydanty.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

płatki owsiane 150 gramów  orzechy włoskie 70 gramów  słodkie migdały 70 gramów

Na średniej temperaturze rozgrzewany patelnię, na której smażymy płatki owsiane, grubo posiekane orzechy włoskie oraz w ten sam sposób pokrojone migdały. Smażymy przez około 5 minut, dopóki składniki nie zmienią koloru.

2. 

ziarna sezamu 30 gramów

Dodajemy ziarna sezamu, wszystko razem smażymy jeszcze przez 5 minut.

3. 

kiełki pszenicy 20 gramów

Podczas smażenia orzechów i płatków, na drugiej patelni obok smażymy na sucho kiełki pszenicy.

4. 

cukier trzcinowy 70 gramów  sól

Do masy orzechowej dodajemy szczyptę soli, cukier i kiełki pszenicy. Mieszamy około 2 minut, dopóki cukier się nie roztopi.

5. 

suszone borówki brusznice 100 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

Na koniec dodajemy cynamon i borówki. Tak przygotowaną granolę podajemy od razu z jogurtem lub mlekiem albo wkładamy do pojemnika próżniowego do przechowania.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się