Orzechowa granola

Zmieszajcie z jogurtem i stwórzcie fantastyczne, smaczne i sycące śniadanie bogate w błonnik i antyoksydanty.
przepis,fotoprzepis,płatki owsiane,orzechy włoskie,słodkie migdały,ziarna sezamu,Zdrowe śniadania,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Zdrowe śniadania
Składniki
Składniki
| cukier trzcinowy | 70 278 | gramów kcal | |
| cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
| kiełki pszenicy | 20 77 | gramów kcal | |
| orzechy włoskie | 70 472 | gramów kcal | |
| płatki owsiane | 150 549 | gramów kcal | |
| suszone borówki brusznice | 100 251 | gramów kcal | |
| sól | 0 ?? | kcal | |
| słodkie migdały | 70 406 | gramów kcal | |
| ziarna sezamu | 30 172 | gramów kcal |
Przepis
1.
płatki owsiane 150 gramów • orzechy włoskie 70 gramów • słodkie migdały 70 gramów
Na średniej temperaturze rozgrzewany patelnię, na której smażymy płatki owsiane, grubo posiekane orzechy włoskie oraz w ten sam sposób pokrojone migdały. Smażymy przez około 5 minut, dopóki składniki nie zmienią koloru.


3.
kiełki pszenicy 20 gramów
Podczas smażenia orzechów i płatków, na drugiej patelni obok smażymy na sucho kiełki pszenicy.

4.
cukier trzcinowy 70 gramów • sól
Do masy orzechowej dodajemy szczyptę soli, cukier i kiełki pszenicy. Mieszamy około 2 minut, dopóki cukier się nie roztopi.

5.
suszone borówki brusznice 100 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Na koniec dodajemy cynamon i borówki. Tak przygotowaną granolę podajemy od razu z jogurtem lub mlekiem albo wkładamy do pojemnika próżniowego do przechowania.

Smacznego!























