Szarpany Makowo - Wiśniowy strudel
![Szarpany Makowo - Wiśniowy strudel](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000434/img_pl_4x3/szarpany-makowo-wisniowy-strudel_00180.jpg)
Tradycyjny przepis na najlepszy strudel, tak jak się go nasza babcia nauczyła od swojej babci. Składniki na ciasto są na dwa strudle z kilograma mąki. Możecie sobie zrobić jeden makowy a drugi np: twarogowy albo jabłkowy.
przepis,fotoprzepis,wiśnie,mak mielony,Strudle,Sezonowe przepisy
Strudle
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mak mielony | 150 | gramów | |
masło | 120 | gramów | |
mąka luksusowa (00 extra) | 1 | kilogram | |
ocet | 1 | ||
sól | - | ||
wiśnie | 500 | gramów | |
woda | 2 | decylitry |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa (00 extra) 1 kilogram
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_1993.jpg)
3.
jajka kurze 1 sztuka • masło 60 gramów • sól
Dodajemy jajka, szczyptę soli i miękkie masło. Na początku mieszamy nożem kuchennym a później mieszamy rękami. Pod koniec ciastem rzucamy o stolnicę dopóki nie przestanie się zlepiać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_1995.jpg)
4.
Ciasto rozdzielamy na dwa równe bochenki i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Przykrywamy nagrzanym, odpowiedniej wielkości garnkiem. Zostawiamy na 45 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2004.jpg)
5.
Na stole rozkładamy biały obrus, albo prześcieradło i delikatnie posypujemy mąką. Mąkę rozciągamy po całej powierzchni aby nam się ciasto przy naciąganiu nie lepiło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2009.jpg)
7.
Kontynuujemy naciąganie, dopóki nam się ciasto nie rozrywa. Nie szkodzi jak się miejscami wytworzy dziura. Efektem będzie prawie przeźroczyste ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2013.jpg)
8.
Krawędzie przycinamy po całym obwodzie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2044.jpg)
9. Napełnianie ciasta
wiśnie 500 gramów • cukier kryształ 2 łyżki • mak mielony 150 gramów
Na połowę powierzchni ciasta warstwowo kładziemy mielony mak, cukier i wiśnie. Jak chcemy dać wiśnie wypestkowane, trzeba je po drylowaniu odsączyć a ciasto posypać jeszcze bułką tartą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2023_web.jpg)
10.
Ciasto z trzech stron przekładamy podniesieniem obrusu przez nadzienie, aby przy pieczeniu nadzienie nie wyciekło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2027.jpg)
11.
Kontynuujemy w rolowaniu z szerszej strony za pomocą obrusu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2029.jpg)
12.
Rolkę delikatnie otaczamy na natłuszczoną blachę na kształt podkowy.Skrapiamy resztą rozpuszczonego masła i rozcieramy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2038.jpg)
13.
Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 240°C na złoty kolor.
Smacznego!