Budyniowy deser z kaszą manną

Lekki budyniowy deser z kaszą manną. Nadaje się jako smaczna kolacja dla dzieci.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mleko półtłuste 1,5%,czekolada,kasza manna,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 60 242 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 20 73 | gramów kcal | |
czekolada | 20 103 | gramów kcal | |
kasza manna | 70 253 | gramów kcal | |
kokos | 40 267 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 1.5 720 | litra kcal | |
skrobia kukurydziana | 80 289 | gramów kcal |
Przepis
1. Masa z kaszy manny
mleko półtłuste 1,5% 1 litr • cukier kryształ 60 gramów • cukier waniliowy 20 gramów • kasza manna 70 gramów
Zagotowujemy mleko, dodajemy cukier waniliowy oraz cukier kryształ, dodajemy kaszę manną i gotujemy około 5 minut.

2. Masa budyniowa
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • skrobia kukurydziana 80 gramów
W mleku mieszamy skrobię kukurydzianą i ciągle mieszając wlewamy ją do masy z kaszy manny. Ciągle mieszając zagotowujemy ją, masa nam dostatecznie za ten czas zgęstnieje.


4.
Brytfannę lub blachę polewamy zimną wodą. Masę wlewamy do formy, równomiernie rozprowadzamy i dobrze wystudzamy.

5.
czekolada 20 gramów
Po wystygnięciu budyniowy deser wyciągamy z formy i posypujemy wiórkami czekolady.

Smacznego!