swiatwemnie.pl

Budyniowy deser z kaszą manną

     

Lekki budyniowy deser z kaszą manną. Nadaje się jako smaczna kolacja dla dzieci.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

cukier kryształ60gramów
cukier waniliowy20gramów
czekolada20gramów
kasza manna70gramów
kokos40gramów
mleko półtłuste 1,5%1.5litra
skrobia kukurydziana80gramów

1. Masa z kaszy manny

mleko półtłuste 1,5% 1 litr  cukier kryształ 60 gramów  cukier waniliowy 20 gramów  kasza manna 70 gramów

Zagotowujemy mleko, dodajemy cukier waniliowy oraz cukier kryształ, dodajemy kaszę manną i gotujemy około 5 minut.

Masa z kaszy manny

2. Masa budyniowa

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  skrobia kukurydziana 80 gramów

W mleku mieszamy skrobię kukurydzianą i ciągle mieszając wlewamy ją do masy z kaszy manny. Ciągle mieszając zagotowujemy ją, masa nam dostatecznie za ten czas zgęstnieje.

Masa budyniowa

3. Kokosowa masa

kokos 40 gramów

Do gorącej masy dodajemy kokos i mieszamy.

Kokosowa masa

4. 

Brytfannę lub blachę polewamy zimną wodą. Masę wlewamy do formy, równomiernie rozprowadzamy i dobrze wystudzamy.

5. 

czekolada 20 gramów

Po wystygnięciu budyniowy deser wyciągamy z formy i posypujemy wiórkami czekolady.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się