swiatwemnie.pl

Marcepanowe pająki

     

Na szkolne Halloween lub upiorną imprezę :)

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

1 h. 45 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:    

 

1. Kruche korpusy

masło 80 g  cukier puder 80 g  cukier waniliowy 2 łyżeczki

Masło mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Kruche korpusy

2. 

jajka kurze 1 sztuka

Dodajemy jajko ...

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

... i mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. 

Wyrabiamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.

5. Marcepanowe ciała pająków

Marcepan 200 g  kakao proszek 1 łyżka

Marcepan z kakaem razem zmieszamy.

Marcepanowe ciała pająków

6. 

Formujemy z niego rolkę długości około 25 cm. Rolkę kroimy na 1 cm kawałki. Z kawałków formujemy kuleczki i wkładamy do lodówki.

7. Pieczenie korpusów

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozdzielamy na połowę i z każdej połówki formujemy rolkę o średnicy 2,5 cm. Rolki kroimy na 2,5 szerokie kawałki. Z kawałków formujemy kuleczki.

Pieczenie korpusów

8. 

Z kuleczek wytwarzamy w dłoni kółeczka i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Końcówką wałka do ciasta na środku kółeczek robimy wgłębienie.

9. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C 12-15 minut.

10. Tworzenie pająków

czekolada

Roztopioną czekoladą rysujemy na wystudzonych korpusach nóżki.

Tworzenie pająków

11. 

Do wgłębienia wkładamy lekko spłaszczoną marcepanową kuleczkę.

12. 

masa cukrowa biała

Z masy cukrowej wytwarzamy w dłoni maluteńkie kuleczki ...

13. 

... a te nakładamy jako oczy na ciała pajączków, jednocześnie je delikatnie przygniatamy.

14. 

Za pomocą pędzla namoczonego w czekoladzie oczy wykańczamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się