PRZEPISY

Marcepanowe pająki

Marcepanowe pająki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Na szkolne Halloween lub upiorną imprezę :)

przepis,fotoprzepis,Marcepan,czekolada,Ciasteczka,Halloween,

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

1 h. 45 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

Marcepan

200

904

gramów

kcal

cukier puder

80

311

gramów

kcal

cukier waniliowy

2

37

łyżeczki

kcal

czekolada

0

??

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

kakao proszek

1

31

łyżka

kcal

masa cukrowa biała

0

??

kcal

masło

80

588

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

200

694

gramów

kcal

proszek do pieczenia

1.5

6

łyżeczki

kcal

 

Przepis

1. Kruche korpusy

masło 80 gramów  cukier puder 80 gramów  cukier waniliowy 2 łyżeczki

Masło mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Masło mieszamy z cukrem pudrem i cukrem...

2. 

jajka kurze 1 sztuka

Dodajemy jajko ...

Dodajemy jajko ......

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

... i mąkę z proszkiem do pieczenia.

... i mąkę z proszkiem do pieczenia....

4. 

Wyrabiamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Wyrabiamy ciasto i wkładamy na pół godziny do...

5. Marcepanowe ciała pająków

Marcepan 200 gramów  kakao proszek 1 łyżka

Marcepan z kakaem razem zmieszamy.

Marcepan z kakaem razem zmieszamy....

6. 

Formujemy z niego rolkę długości około 25 cm. Rolkę kroimy na 1 cm kawałki. Z kawałków formujemy kuleczki i wkładamy do lodówki.

Formujemy z niego rolkę długości około 25 cm....

7. Pieczenie korpusów

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozdzielamy na połowę i z każdej połówki formujemy rolkę o średnicy 2,5 cm. Rolki kroimy na 2,5 szerokie kawałki. Z kawałków formujemy kuleczki.

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozdzielamy na...

8. 

Z kuleczek wytwarzamy w dłoni kółeczka i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Końcówką wałka do ciasta na środku kółeczek robimy wgłębienie.

Z kuleczek wytwarzamy w dłoni kółeczka i...

9. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C 12-15 minut.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C 12-15...

10. Tworzenie pająków

czekolada

Roztopioną czekoladą rysujemy na wystudzonych korpusach nóżki.

Roztopioną czekoladą rysujemy na wystudzonych...

11. 

Do wgłębienia wkładamy lekko spłaszczoną marcepanową kuleczkę.

Do wgłębienia wkładamy lekko spłaszczoną...

12. 

masa cukrowa biała

Z masy cukrowej wytwarzamy w dłoni maluteńkie kuleczki ...

Z masy cukrowej wytwarzamy w dłoni maluteńkie...

13. 

... a te nakładamy jako oczy na ciała pajączków, jednocześnie je delikatnie przygniatamy.

... a te nakładamy jako oczy na ciała...

14. 

Za pomocą pędzla namoczonego w czekoladzie oczy wykańczamy.

Za pomocą pędzla namoczonego w czekoladzie oczy...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się