swiatwemnie.pl

Wędzony wołowy ozór w serowo-czosnkowym cieście

     

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Czosnek3ząbki
Jajka kurze2sztuki
Mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t75080gramów
Oliwa100mililitrów
Ozór wołowy wędzony1500gramów
Twardy ser100gramów

1. Gotowanie wołowego ozora

ozór wołowy wędzony 1500 g

Świeży wędzony wołowy ozór dobrze myjemy i w wodzie gotujemy 80 minut do miękkości. Ugotowany na chwilę wkładamy do zimnej wody, potem go wyciągamy, obieramy. Część ozora około 700 g kroimy na plasterki o grubości około trzy czwarte cm.

Gotowanie wołowego ozora

2. Przygotowanie ciasta

twardy ser 100 g  mąka chlebowa pszenna T750 80 g  jajka kurze 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 50 ml  czosnek 3 ząbki

Ciasto przygotowujemy poprzez wymieszanie jajek, mąki, mleka, startego sera i rozgniecionego czosnku. Mąki dajemy tyle, aby ciasto było dość gęste i nie ściekało z kotletów.

Przygotowanie ciasta

3. Panierowanie

oliwa 100 ml

Kotlety panierujemy w cieście i na oleju krótko smażymy.

Panierowanie

4. 

Podajemy z opiekanymi ziemniakami, ziemniaczanym puree lub z duszonymi warzywami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się