Wędzony wołowy ozór w serowo-czosnkowym cieście

przepis,fotoprzepis,ozór wołowy wędzony,twardy ser,czosnek,Wołowina
Wołowina
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
489 g
Energia porcji
702 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 24 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 80 278 | gramów kcal | |
olej rzepakowy | 100 899 | mililitrów kcal | |
ozór wołowy wędzony | 1500 1035 | gramów kcal | |
twardy ser | 100 380 | gramów kcal |
Przepis
1. Gotowanie wołowego ozora
ozór wołowy wędzony 1500 gramów
Świeży wędzony wołowy ozór dobrze myjemy i w wodzie gotujemy 80 minut do miękkości. Ugotowany na chwilę wkładamy do zimnej wody, potem go wyciągamy, obieramy. Część ozora około 700 g kroimy na plasterki o grubości około trzy czwarte cm.

2. Przygotowanie ciasta
twardy ser 100 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 80 gramów • jajka kurze 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • czosnek 3 ząbki
Ciasto przygotowujemy poprzez wymieszanie jajek, mąki, mleka, startego sera i rozgniecionego czosnku. Mąki dajemy tyle, aby ciasto było dość gęste i nie ściekało z kotletów.

3. Panierowanie
olej rzepakowy 100 mililitrów
Kotlety panierujemy w cieście i na oleju krótko smażymy.

4.
Podajemy z opiekanymi ziemniakami, ziemniaczanym puree lub z duszonymi warzywami.

Smacznego!