PRZEPISY

Twarogowe kluseczki z makiem

Twarogowe kluseczki z makiem

Tradycyjny przepis na delikatne twarogowe kluseczki posypane makiem z cukrem i polane masełkiem.

przepis,fotoprzepis,miękki twaróg,mak mielony,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Słodkie dania  

 

Składniki

Składniki

cukier puder1łyżka
jajka kurze1sztuka
kasza manna80gramów
mak mielony4łyżki
masło40gramów
miękki twaróg230gramów
mąka luksusowa pszenna T55080gramów
sól1szczypta

 

Przepis

1. 

miękki twaróg 230 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 szczypta

Twaróg rozkruszamy i mieszamy z jajkiem.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  kasza manna 80 gramów

Dodajemy mąkę i kaszę. Wyrabiamy rękami zwarte ciasto, które nie trzeba podsypywać mąką, dlatego że się nie lepi.

3. 

Ciasto rozdzielamy na dwie części, które będziemy wyrabiać i gotować oddzielnie.

4. 

Stopniowo wyrabiamy na wielkość mniej więcej jak mały palec u ręki. Podczas przygotowania zagotowujemy wodę w garnku w odpowiedniej ilości.

5. 

Kluseczki ostrożnie wkładamy do wrzącej wody a wodę mieszamy łychą.

6. 

Po wypłynięciu na wierzch zostawiamy kluseczki 3-4 minutki by się delikatnie gotowały.

7. 

Ugotowane zbieramy z powierzchni wody i przekładamy do miski. Gotujemy kluseczki z drugiej części ciasta.

8. 

mak mielony 4 łyżki  cukier puder 1 łyżka  masło 40 gramów

Kluseczki serwujemy posypane mieszanką maku i cukru, polewamy roztopionym masłem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie