swiatwemnie.pl

Twarogowe kluseczki z makiem

    

Tradycyjny przepis na delikatne twarogowe kluseczki posypane makiem z cukrem i polane masełkiem.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

cukier puder1łyżka
jajka kurze1sztuka
kasza manna80gramów
mak mielony4łyżki
masło40gramów
miękki twaróg230gramów
mąka luksusowa pszenna T55080gramów
sól1szczypta

1. 

miękki twaróg 230 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 szczypta

Twaróg rozkruszamy i mieszamy z jajkiem.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  kasza manna 80 gramów

Dodajemy mąkę i kaszę. Wyrabiamy rękami zwarte ciasto, które nie trzeba podsypywać mąką, dlatego że się nie lepi.

3. 

Ciasto rozdzielamy na dwie części, które będziemy wyrabiać i gotować oddzielnie.

4. 

Stopniowo wyrabiamy na wielkość mniej więcej jak mały palec u ręki. Podczas przygotowania zagotowujemy wodę w garnku w odpowiedniej ilości.

5. 

Kluseczki ostrożnie wkładamy do wrzącej wody a wodę mieszamy łychą.

6. 

Po wypłynięciu na wierzch zostawiamy kluseczki 3-4 minutki by się delikatnie gotowały.

7. 

Ugotowane zbieramy z powierzchni wody i przekładamy do miski. Gotujemy kluseczki z drugiej części ciasta.

8. 

mak mielony 4 łyżki  cukier puder 1 łyżka  masło 40 gramów

Kluseczki serwujemy posypane mieszanką maku i cukru, polewamy roztopionym masłem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się