Twarogowe kluseczki z makiem
Tradycyjny przepis na delikatne twarogowe kluseczki posypane makiem z cukrem i polane masełkiem.
przepis,fotoprzepis,miękki twaróg,mak mielony,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier puder | 1 | łyżka | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kasza manna | 80 | gramów | |
mak mielony | 4 | łyżki | |
masło | 40 | gramów | |
miękki twaróg | 230 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 | gramów | |
sól | 1 | szczypta |
Przepis
1.
miękki twaróg 230 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1 szczypta
Twaróg rozkruszamy i mieszamy z jajkiem.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • kasza manna 80 gramów
Dodajemy mąkę i kaszę. Wyrabiamy rękami zwarte ciasto, które nie trzeba podsypywać mąką, dlatego że się nie lepi.
3.
Ciasto rozdzielamy na dwie części, które będziemy wyrabiać i gotować oddzielnie.
4.
Stopniowo wyrabiamy na wielkość mniej więcej jak mały palec u ręki. Podczas przygotowania zagotowujemy wodę w garnku w odpowiedniej ilości.
5.
Kluseczki ostrożnie wkładamy do wrzącej wody a wodę mieszamy łychą.
6.
Po wypłynięciu na wierzch zostawiamy kluseczki 3-4 minutki by się delikatnie gotowały.
7.
Ugotowane zbieramy z powierzchni wody i przekładamy do miski. Gotujemy kluseczki z drugiej części ciasta.
8.
mak mielony 4 łyżki • cukier puder 1 łyżka • masło 40 gramów
Kluseczki serwujemy posypane mieszanką maku i cukru, polewamy roztopionym masłem.
Smacznego!