Twarogowe kluseczki z makiem

Tradycyjny przepis na delikatne twarogowe kluseczki posypane makiem z cukrem i polane masełkiem.
przepis,fotoprzepis,miękki twaróg,mak mielony,Słodkie dania
Słodkie dania
Pichcił
Ilość porcji
2
Masa porcji
278 g
Energia porcji
797 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Słodkie dania ›Składniki
Składniki
cukier puder | 1 39 | łyżka kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kasza manna | 80 289 | gramów kcal | |
mak mielony | 4 325 | łyżki kcal | |
masło | 40 294 | gramów kcal | |
miękki twaróg | 230 274 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 285 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal |
Przepis
1.
miękki twaróg 230 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1 szczypta
Twaróg rozkruszamy i mieszamy z jajkiem.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • kasza manna 80 gramów
Dodajemy mąkę i kaszę. Wyrabiamy rękami zwarte ciasto, które nie trzeba podsypywać mąką, dlatego że się nie lepi.

3.
Ciasto rozdzielamy na dwie części, które będziemy wyrabiać i gotować oddzielnie.

4.
Stopniowo wyrabiamy na wielkość mniej więcej jak mały palec u ręki. Podczas przygotowania zagotowujemy wodę w garnku w odpowiedniej ilości.

5.
Kluseczki ostrożnie wkładamy do wrzącej wody a wodę mieszamy łychą.

6.
Po wypłynięciu na wierzch zostawiamy kluseczki 3-4 minutki by się delikatnie gotowały.

7.
Ugotowane zbieramy z powierzchni wody i przekładamy do miski. Gotujemy kluseczki z drugiej części ciasta.

8.
mak mielony 4 łyżki • cukier puder 1 łyżka • masło 40 gramów
Kluseczki serwujemy posypane mieszanką maku i cukru, polewamy roztopionym masłem.

Smacznego!