PRZEPISY

Truskawkowe kawałki z żelatyną agar

Truskawkowe kawałki z żelatyną agar

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Doskonałe ciasto ze zdrową żelatyną z wodorostów. Agar jest doskonałym środkiem żelującym, jest bez smaku, pełen minerałów i z minimalną ilością kalorii w dawce na jedno ciasto. Tworzy gęstą galaretkę o wysokiej jakości.

przepis,fotoprzepis,truskawki,Agar,Ciasta kremowe,Bezlaktozowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

Agar6gramów
białko jajka4sztuki
cukier kryształ-
cukier puder80gramów
miód-
mąka luksusowa pszenna T55080gramów
orzechowy olej4łyżki
orzechy włoskie40gramów
soda oczyszczona4gramy
truskawki400gramów
woda4łyżki
woda500mililitrów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

2. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 80 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

3. 

orzechowy olej 4 łyżki  woda 4 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  soda oczyszczona 4 gramy

Dodajemy olej, wodę z mąką wymieszaną z sodą jadalną (proszkiem do pieczenia) - 1/2 łyżeczki.

Dodajemy olej, wodę z mąką wymieszaną z sodą...

4. 

Dodajemy pianę z białek.

Dodajemy pianę z białek....

5. 

orzechy włoskie 40 gramów

Ciasto wylewamy do silikonowej formy (średnica 30 cm). Posypujemy na grubo nasiekanymi orzechami.

Ciasto wylewamy do silikonowej formy (średnica 30...

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C....

7. 

truskawki 400 gramów

Truskawki myjemy...

Truskawki myjemy......

8. 

...i każdą truskawkę od dołu przebijamy słomką i wyciskamy zielone resztki ogonka. Kroimy na plasterki.

...i każdą truskawkę od dołu przebijamy...

9. 

Plasterki truskawek układamy na korpusie.

Plasterki truskawek układamy na korpusie....

10. 

woda 500 mililitrów

Resztę pokrojonych truskawek miksujemy z wodą.

Resztę pokrojonych truskawek miksujemy z wodą....

11. 

cukier kryształ  miód  Agar 6 gramów

Wodę truskawkową wlewamy do garnka, osładzamy cukrem i miodem według smaku, wsypujemy agar i doprowadzamy do wrzenia.

Wodę truskawkową wlewamy do garnka, osładzamy...

12. 

Przecedzamy.

Przecedzamy....

13. 

Żelatynę powoli ostudzamy, do delikatnego początkującego tężenia. Szybko ją ostudzamy w zimnej wodnej kąpieli.

Żelatynę powoli ostudzamy, do delikatnego...

14. 

Wylewamy na ciasto.

Wylewamy na ciasto....

15. 

Przy temperaturze pokojowej tężeje około 30-45 minut. Wkładamy do lodówki dla szybszego stężenia.

Przy temperaturze pokojowej tężeje około 30-45...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się