Truskawkowe kawałki z żelatyną agar
Doskonałe ciasto ze zdrową żelatyną z wodorostów. Agar jest doskonałym środkiem żelującym, jest bez smaku, pełen minerałów i z minimalną ilością kalorii w dawce na jedno ciasto. Tworzy gęstą galaretkę o wysokiej jakości.
przepis,fotoprzepis,truskawki,Agar,Ciasta kremowe,Bezlaktozowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
Agar | 6 | gramów | |
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | - | ||
cukier puder | 80 | gramów | |
miód | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 | gramów | |
orzechowy olej | 4 | łyżki | |
orzechy włoskie | 40 | gramów | |
soda oczyszczona | 4 | gramy | |
truskawki | 400 | gramów | |
woda | 4 | łyżki | |
woda | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
3.
orzechowy olej 4 łyżki • woda 4 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • soda oczyszczona 4 gramy
Dodajemy olej, wodę z mąką wymieszaną z sodą jadalną (proszkiem do pieczenia) - 1/2 łyżeczki.
4.
Dodajemy pianę z białek.
5.
orzechy włoskie 40 gramów
Ciasto wylewamy do silikonowej formy (średnica 30 cm). Posypujemy na grubo nasiekanymi orzechami.
6.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.
8.
...i każdą truskawkę od dołu przebijamy słomką i wyciskamy zielone resztki ogonka. Kroimy na plasterki.
9.
Plasterki truskawek układamy na korpusie.
11.
cukier kryształ • miód • Agar 6 gramów
Wodę truskawkową wlewamy do garnka, osładzamy cukrem i miodem według smaku, wsypujemy agar i doprowadzamy do wrzenia.
12.
Przecedzamy.
13.
Żelatynę powoli ostudzamy, do delikatnego początkującego tężenia. Szybko ją ostudzamy w zimnej wodnej kąpieli.
14.
Wylewamy na ciasto.
15.
Przy temperaturze pokojowej tężeje około 30-45 minut. Wkładamy do lodówki dla szybszego stężenia.
Smacznego!