swiatwemnie.pl

Truskawkowe kawałki z żelatyną agar

    

Doskonałe ciasto ze zdrową żelatyną z wodorostów. Agar jest doskonałym środkiem żelującym, jest bez smaku, pełen minerałów i z minimalną ilością kalorii w dawce na jedno ciasto. Tworzy gęstą galaretkę o wysokiej jakości.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

 

 

Agar6gramów
białko jajka4sztuki
cukier kryształ-
cukier puder80gramów
miód-
mąka luksusowa pszenna T55080gramów
orzechowy olej4łyżki
orzechy włoskie40gramów
soda oczyszczona4gramy
truskawki400gramów
woda4łyżki
woda500mililitrów
żółtko jajka4sztuki

1. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 80 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

orzechowy olej 4 łyżki  woda 4 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  soda oczyszczona 4 gramy

Dodajemy olej, wodę z mąką wymieszaną z sodą jadalną (proszkiem do pieczenia) - 1/2 łyżeczki.

4. 

Dodajemy pianę z białek.

5. 

orzechy włoskie 40 gramów

Ciasto wylewamy do silikonowej formy (średnica 30 cm). Posypujemy na grubo nasiekanymi orzechami.

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

truskawki 400 gramów

Truskawki myjemy...

8. 

...i każdą truskawkę od dołu przebijamy słomką i wyciskamy zielone resztki ogonka. Kroimy na plasterki.

9. 

Plasterki truskawek układamy na korpusie.

10. 

woda 500 mililitrów

Resztę pokrojonych truskawek miksujemy z wodą.

11. 

cukier kryształ  miód  Agar 6 gramów

Wodę truskawkową wlewamy do garnka, osładzamy cukrem i miodem według smaku, wsypujemy agar i doprowadzamy do wrzenia.

12. 

Przecedzamy.

13. 

Żelatynę powoli ostudzamy, do delikatnego początkującego tężenia. Szybko ją ostudzamy w zimnej wodnej kąpieli.

14. 

Wylewamy na ciasto.

15. 

Przy temperaturze pokojowej tężeje około 30-45 minut. Wkładamy do lodówki dla szybszego stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się