Truskawkowe kawałki z żelatyną agar
![Truskawkowe kawałki z żelatyną agar](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001443/img_pl_4x3/truskawkowe-kawalki-z-zelatyna-agar_00180.jpg)
Doskonałe ciasto ze zdrową żelatyną z wodorostów. Agar jest doskonałym środkiem żelującym, jest bez smaku, pełen minerałów i z minimalną ilością kalorii w dawce na jedno ciasto. Tworzy gęstą galaretkę o wysokiej jakości.
przepis,fotoprzepis,truskawki,Agar,Ciasta kremowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
Agar | 6 | gramów | |
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | - | ||
cukier puder | 80 | gramów | |
miód | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 | gramów | |
orzechowy olej | 4 | łyżki | |
orzechy włoskie | 40 | gramów | |
soda oczyszczona | 4 | gramy | |
truskawki | 400 | gramów | |
woda | 4 | łyżki | |
woda | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2025.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2028.jpg)
3.
orzechowy olej 4 łyżki • woda 4 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • soda oczyszczona 4 gramy
Dodajemy olej, wodę z mąką wymieszaną z sodą jadalną (proszkiem do pieczenia) - 1/2 łyżeczki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2033.jpg)
4.
Dodajemy pianę z białek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2035.jpg)
5.
orzechy włoskie 40 gramów
Ciasto wylewamy do silikonowej formy (średnica 30 cm). Posypujemy na grubo nasiekanymi orzechami.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2037.jpg)
6.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2039.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2043.jpg)
8.
...i każdą truskawkę od dołu przebijamy słomką i wyciskamy zielone resztki ogonka. Kroimy na plasterki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2045.jpg)
9.
Plasterki truskawek układamy na korpusie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2047.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2048.jpg)
11.
cukier kryształ • miód • Agar 6 gramów
Wodę truskawkową wlewamy do garnka, osładzamy cukrem i miodem według smaku, wsypujemy agar i doprowadzamy do wrzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2051.jpg)
12.
Przecedzamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2052.jpg)
13.
Żelatynę powoli ostudzamy, do delikatnego początkującego tężenia. Szybko ją ostudzamy w zimnej wodnej kąpieli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2061.jpg)
14.
Wylewamy na ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2063.jpg)
15.
Przy temperaturze pokojowej tężeje około 30-45 minut. Wkładamy do lodówki dla szybszego stężenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001443/small/IMG_2064.jpg)
Smacznego!