Delikatne muffiny bananowo-truskawkowe

Puszyste muffiny w koszyczkach pełne smacznych bananów i truskawek.
przepis,fotoprzepis,banan,truskawki,Muffiny,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Muffiny
Pichcił
Ilość porcji
17
Masa porcji
45 g
Energia porcji
111 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
banan | 1 86 | sztuka kcal | |
bułka tarta | 2 112 | łyżki kcal | |
cukier puder | 100 388 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 15 55 | gramów kcal | |
jajka kurze | 5 440 | sztuk kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 2 107 | łyżki kcal | |
orzechy mielone mix | 100 650 | gramów kcal | |
skórka z cytryny | 2 8 | łyżeczki kcal | |
truskawki | 100 43 | gramów kcal |
Przepis
1.
jajka kurze 5 sztuk • cukier puder 100 gramów • cukier waniliowy 15 gramów
Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

2.
orzechy mielone mix 100 gramów • skórka z cytryny 2 łyżeczki • mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki • bułka tarta 2 łyżki
Dodajemy zmielone orzechy (migdały z orzechami laskowymi), startą skórkę z cytryny, bułkę tartą i mąkę. Mieszamy.

3.
Do ciasta delikatnie dodajemy pianę ubitą z białek jajek.

4.
banan 1 sztuka • truskawki 100 gramów
Blachę na muffiny z ułożonymi na niej papierowymi foremkami wypełniamy ciastem. Do każdej muffinki dodajemy kawałek banana i truskawki tak aby wierzch tworzyło tylko ciasto. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Upieczone muffiny posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy połówkami świeżych truskawek.

Smacznego!