Strucel z serem twarogowym
Tradycyjny przepis na najlepszy strucel,tak jak się go nasza babcia nauczyła od swojej babci. Składniki na ciasto są na dwa strucle z kilograma mąki. Możecie sobie zrobić jeden z makiem a drugi z np: twarogiem albo jabłkami.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa (00 extra),twaróg granulowany,Strudle
Strudle
Kategorie
Strudle ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 120 | gramów | |
mąka luksusowa (00 extra) | 1 | kilogram | |
ocet | 1 | łyżka | |
sól | - | ||
twaróg granulowany | 250 | gramów | |
woda | 2 | decylitry |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa (00 extra) 1 kilogram
Mąkę przesiejemy przez sitko na stolnicę.
3.
jajka kurze 1 sztuka • masło 60 gramów • sól
Dodajemy jajka, szczyptę soli i miękkie masło. Na początku mieszamy kuchennym nożem a później rękami. Na koniec ciastem rzucamy o stolnicę dopóki nie przestanie się kleić.
4.
Ciasto dzielimy na dwa bochenki równej wielkości i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Przykrywamy rozgrzanym, odpowiedniej wielkości garnkiem. Zostawiamy odleżeć 45 minut.
5.
Na stole rozkładamy biały obrus albo prześcieradło i delikatnie oprószamy mąką. Mąkę rozciągamy po całej powierzchni aby się nam ciasto przy wyciąganiu nie kleiło.
7.
Kontynuujemy wyciąganie dopóki się ciasto nie rozrywa. Nie szkodzi jak się miejscami zrobi dziurka. Wynikiem będzie prawie przeźroczyste cieniutkie ciasto.
8.
Krawędzie przycinamy po całym obwodzie.
9. Wypełnianie ciasta
twaróg granulowany 250 gramów • cukier kryształ 2 łyżki
Połówkę powierzchni ciasta posypujemy twarogiem w którym wcześniej wymieszaliśmy cukier.
10.
Ciasto z trzech stron przełożymy podniesieniem obrusu przez farsz, aby przy pieczeniu farsz nie wyciekał.
11.
Kontynuujemy w rolowaniu z szerszej strony za pomocą obrusu.
12.
Rolkę ostrożnie przerzucamy na natłuszczoną blachę do kształtu podkowy. Skrapiamy resztą rozpuszczonego masła i rozcieramy.
13.
Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 240°C na złoty kolor.
Smacznego!