Strucel z serem twarogowym
![Strucel z serem twarogowym](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000435/img_pl_4x3/strucel-z-serem-twarogowym_00180.jpg)
Tradycyjny przepis na najlepszy strucel,tak jak się go nasza babcia nauczyła od swojej babci. Składniki na ciasto są na dwa strucle z kilograma mąki. Możecie sobie zrobić jeden z makiem a drugi z np: twarogiem albo jabłkami.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa (00 extra),twaróg granulowany,Strudle
Strudle
Kategorie
Strudle
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 120 | gramów | |
mąka luksusowa (00 extra) | 1 | kilogram | |
ocet | 1 | łyżka | |
sól | - | ||
twaróg granulowany | 250 | gramów | |
woda | 2 | decylitry |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa (00 extra) 1 kilogram
Mąkę przesiejemy przez sitko na stolnicę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000435/small/IMG_1993.jpg)
3.
jajka kurze 1 sztuka • masło 60 gramów • sól
Dodajemy jajka, szczyptę soli i miękkie masło. Na początku mieszamy kuchennym nożem a później rękami. Na koniec ciastem rzucamy o stolnicę dopóki nie przestanie się kleić.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000435/small/IMG_1995.jpg)
4.
Ciasto dzielimy na dwa bochenki równej wielkości i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Przykrywamy rozgrzanym, odpowiedniej wielkości garnkiem. Zostawiamy odleżeć 45 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000435/small/IMG_2004.jpg)
5.
Na stole rozkładamy biały obrus albo prześcieradło i delikatnie oprószamy mąką. Mąkę rozciągamy po całej powierzchni aby się nam ciasto przy wyciąganiu nie kleiło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000435/small/IMG_2009.jpg)
7.
Kontynuujemy wyciąganie dopóki się ciasto nie rozrywa. Nie szkodzi jak się miejscami zrobi dziurka. Wynikiem będzie prawie przeźroczyste cieniutkie ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000435/small/IMG_2013.jpg)
8.
Krawędzie przycinamy po całym obwodzie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000435/small/IMG_2044.jpg)
9. Wypełnianie ciasta
twaróg granulowany 250 gramów • cukier kryształ 2 łyżki
Połówkę powierzchni ciasta posypujemy twarogiem w którym wcześniej wymieszaliśmy cukier.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000435/small/IMG_2052.jpg)
10.
Ciasto z trzech stron przełożymy podniesieniem obrusu przez farsz, aby przy pieczeniu farsz nie wyciekał.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000435/small/IMG_2056.jpg)
11.
Kontynuujemy w rolowaniu z szerszej strony za pomocą obrusu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000435/small/IMG_2059.jpg)
12.
Rolkę ostrożnie przerzucamy na natłuszczoną blachę do kształtu podkowy. Skrapiamy resztą rozpuszczonego masła i rozcieramy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000435/small/IMG_2063.jpg)
13.
Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 240°C na złoty kolor.
Smacznego!